Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Omlik a vársánc külső támfala

Míg a várbelső európai pénzekből folyamatosan szépül, addig a sáncra és a külső részek állapotára nem igazán fordít figyelmet a nagyváradi önkormányzat. A vársánc téglafalai évről évre rosszabb állapotba kerülnek, s a térségben már jó ideje táblák figyelmeztetik a járókelőket a téglaomlás veszélyére. A legkritikusabb rész a Kolozsvári út felőli oldal, ahol egészen a rézsű széléig beépítették már házakkal a magántelkeket, a négyszázéves téglafalakat azonban nem épp ilyesfajta terhek megtartására tervezték. Legutóbb mintegy két hónappal ezelőtt omlott le jelentősebb darab a keleti bejárat környékén a külső támfalból, melynek következtében egy magánudvar betonalapzatának egy része jelenleg a levegőben lóg, és további szerencsétlenséggel fenyeget.

omlik (1)

A vár karbantartói azonnal jelezték a történteket a városháza illetékeseinél és körbekerítették a veszélyes területet, amely a vársáncban kialakított park egyik sétányának közvetlen közelében található – mondta el lapunknak Dumitru Noane, a vár adminisztrátora. A támfal renoválását eredetileg belefoglalták a várfelújítás harmadik szakaszának tervébe, amely két év múlva kezdődhetett volna el, a legutóbbi omlás azonban az érintett rész teljes újjáépítését teszi szükségessé – állapították meg a helyszínen végzett vizsgálatok nyomán a nagyváradi ingatlankezelőség és az urbanisztikai részleg szakemberei. A leomlott támfal felújításához először egy egységes terv kidolgozására van szükség, mivel az uniós finanszírozású projekt kizárólag a várbelsőre vonatkozik – mondta el kérdésünkre Benyovszki Tünde, az ingatlankezelőség aligazgatója.

Annak ellenére, hogy műemlékről van szó, a körülményekre való tekintettel indokolt lenne, hogy a leomlott falrészt betonnal helyettesítsék a nagyobb teherbírás érdekében, s csak kívülről vonják be téglával a konstrukciót a korhűség kedvéért. Ellenkező esetben a támfal felújítását követően is újbóli leomlással fenyegethet. A munkálatok elvégzéséhez szükséges engedélyeztetés azonban rendkívül körülményes és legkorábban 2015-ben kivitelezhető, ráadásul nagy költséget jelentene az önkormányzatnak. Az aligazgató összehasonlításképp elmondta, hogy annak idején a Csonka-bástya és a körülötte levő keskeny falrész felújítása mintegy 1,3 millió lejébe került a városnak.

omlik (11)

A jelenlegi helyzettel kapcsolatban első lépésként leellenőrzik, hogy az érintett Kolozsvári úti magántelkeken megfelelő engedéllyel építkeztek-e a tulajdonosok. Ezt követően arra lenne szükség, hogy a szóban forgó telkekből a támfal mentén mintegy négy méternyit a városnak adjanak át, mivel közpénzből nem újíthatnak fel magántulajdont. Ez azonban hosszadalmas kisajátítási procedúrát vonhat maga után, ráadásul bizonyos esetekben fizikailag lehetetlen is, mivel némely házfal a támfal meghosszabbításában helyezkedik el, tehát a szükséges négy méter kisajátításához bontásokra lenne szükség.

A várbelső felújítása kapcsán tartott múltheti sajtótájékoztatón egyébként újságírói kérdésre Ilie Bolojan nagyváradi polgármester világossá tette, hogy a külső falakra keret hiányában továbbra sem szándékoznak figyelmet fordítani. Marad a nejlonszalaggal való körbekerítés és a figyelmeztető táblák, fogalmazott az elöljáró, akitől egyébként – mint már számos parkolókialakítás és egyéb építkezés során bebizonyosodott – nem áll távol a magántelkek kisajátítása és magánépületek lebontása. Tény tehát, hogy a vársáncban kialakított park és a benne levő dendrológiai kert oldalsó részei még évekig életveszélyt jelentenek majd az arra járókra.

 Szombati-Gille Tamás