Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Olasz operaáriák hódítottak

A tavasz közeledtével a nagyváradi filharmónia igazán kedvére tesz a nagyközönségnek, hiszen március minden hetében népszerű műsorokat kínál. Spanyolos ritmusokat hallhattunk nőnap előtt, a most következő két hétben Tavaszi Fesztivállal várják a közönséget, megduplázott koncertszámmal és japán előadókkal, az elmúlt csütörtökön pedig egész estét betöltő olasz operagálával kedveskedtek, ami mint mindig, most is telt házat vonzott.

A két meghívott énekművész a Kolozsvári Román Nemzeti Opera egy-egy szólistája volt, Carmen Gurban szoprán és Cristian Mogoşan tenor. Carmen köztudottan bármit kiválóan énekel, legyen az Puccini, Wagner, Verdi, és nemcsak csodás hangjáért szeretjük, hanem ezúttal is hallott drámai színpadi szerepátéléséért. Cristian szintén rutinos énekes, nagy operaszerepek megformálója, ő adta elő egyébként a koncert egyetlen nem olasz énekdarabját, Csajkovszkij Anyeginjének híres Lenszkij-áriáját (Kuda, kuda…). A két szólista tulajdonképpen majdhogynem többet, és intenzívebbet énekelt ezen az egy koncerten, mint akár egy teljes operaszerepben tehette volna, hiszen négy-négy nagyáriát, illetve három duettet is hallhattunk tőlük (ráadással együtt), ugyanakkor arra is figyeltek, hogy egymásra „rímelő” részleteket válasszanak, egy-egy azonos operából.

Olasz

Méltó ünnepe volt ez az olasz dallamosságnak, annak a csodának, ami mindnyájunk lelkét képes emberi közvetlenségével megérinteni, illetve mély érzelmességével szívünket megmelengetni. Csak a rend kedvéért, íme néhány híresebb műsorszám az elhangzottakból: Verdi Macbeth (Ah, la paterna mano), Puccini Tosca (E lucevan le stelle, Vissi d’arte), Pillangókisasszony (Un bel di vedremo, Vogliatemi bene), Cilea Adriana Lecouvreur stb. Természetesen ráadásra is visszatapsolták a két előadót, akik mi mást is énekelhettek volna, mint a Traviata híres Pezsgőáriáját.

A koncert karmestere, a filharmónia állandó dirigense, Romeo Rîmbu külön ügyelt rá néhány zenekari betéttel, hogy a repertoár egyensúlyban maradjon, illetve az énekesek is szusszanhassanak kicsit.

Tóth Gábor