Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Októberben két szociális központ nyílik Váradon

Már többször írtunk a Reggeli Újságban arról a két nagyváradi szociális központnak a létesítéséről, amelyeket a hátrányos helyzetű fiataloknak a helyi önkormányzat a Nemzetközi Támogatású Projektek Menedzsmentigazgatóságán keresztül a munkaügyi és szociális minisztérium támogatásával hoz, pontosabban hozott létre. Ugyanis immár jelen időben beszélhetünk erről a megvalósításról, mivel a városháza közleménye szerint az építési munkálatok hétfőn befejeződtek. Már csak a belső berendezést kell felszerelni, és a tervek szerint október első felétől már birtokba vehető a két központ.

Ezeket a váradvelencei Gyár (ma Eftimie Murgu) utca 9. szám és a Beöthy Ödön (ma Iuliu Maniu) utca 20. szám alatt építették fel. E két központ elsősorban az árvaházban felnőtt és már nagykorúvá vált fiataloknak lesz egy dobbantó a való életbe. Összesen 72 személynek tudnak majd így meghatározott időre szállást biztosítani. Az első helyszínen a Dignitas nevet viseli majd a két épületszárnyból álló szociális központ, amelyben 32 fiatalt tudnak elszállásolni. Az összesen 1784 négyzetméteren (földszint és manzárd) lakható épület mellett egy 400 méteres udvar is ki lett alakítva. E mellett 16 szoba, 8 illemhely, 4 közös konyha, 4 mosókonyha és szárító, 4 nappali, illetve egy külön szoba a speciális személyzetnek található ott. A kivitelezés összértéke valamivel több mint 1,3 millió lejre rúg.

A Beöthy Ödön (ma Iuliu Maniu ) utca 20. szám alatt felépült, három épületszárnyból  álló Candeo elnevezésű központ októbertől már 32 hátrányos helyzetű fiatalnak ad otthont. Ott 2463 négyzetméternyi lakható területen (földszint és manzárd) élhetnek majd az érintettek, és egy 483 négyzetméteres udvar is ki lett alakítva számukra. A 20 szoba, 10 fürdőszoba és illemhely, 6 konyha, 6 mosókonyha és szárító, 6 nappali mellett itt is lesz egy külön szoba, ahol például lesz pszichológiai tanácsadás, egészségügyi ellátás, speciális oktatás, valamint szakmai, munkahelyi beilleszkedésben is fogják majd támogatni a központ lakóit. A központnak a kivitelezési munkálatai közel 1,9 millió lejbe kerültek

Egyébként a bútorok mellett a központokat hűtőszekrényekkel, mikrohullámú sütőkkel, gáztűzhelyekkel, mosógépekkel stb. fogják felszerelni.

Sükösd T. Krisztina