Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Októberben avathatják a szobrot

Adományokból készült el a nagyváradi deportált gyermekeknek emléket állító, Heyman Éva alakját idéző szobor, szögezte le Teszler Emília, a Tikvah Egyesület vezetője. Mint elhangzott, miután a nagyváradi önkormányzattól használatba kapták a három négyzetméternyi területet a Rhédey-kertben (ma Bălcescu park), az egyik román lap honlapján rosszízű kommentek születtek a hír kapcsán. A szobor Angliából Nagyváradra szállításához, engedélyeztetésekhez stb. több mint húszezer euró gyűlt össze, többek között az amerikai Jewish Distribution Committee, a váradi római katolikus és görög katolikus püspökség, a helybeli messiási zsidó közösség, valamint váradi és külföldön élő magánszemélyek, például Mózes Teréz és családja támogatásával.

A Tikvah Egyesület képviselői: Teszler Maia és Emília

A Tikvah Egyesület képviselői: Teszler Maia és Emília

Az angliai szobrász, Flor Kent ingyen készítette el a szobrot, és köszönetet mondtak Emődi Tamás építésznek is, aki az engedélyeztetésben volt segítségükre szintén honorárium nélkül.

A padon ülő, kezét egy naplón nyugtató lányalakot formázó szobrot várhatóan októberben avathatják majd fel, mint említettük a Rhédey-kertben, ahonnan 1944-ben a haláltáborokba szállították a váradi és bihari zsidókat.

Fried Noémi Lujza