Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Október végére elkészülnek a felújítással

Nagyvárad Fő (Republicii) utcájának egyik dísze a Moskovits Miksa-palota, amelynek 2016 januárjában megkezdett felújítási munkálatai a végéhez közelednek. A városháza beszámolója szerint az épület 80%-át sikerült mostanáig helyreállítani.

oktober vegere 1

Október végére fejezik be a Nagyvárad Fő utcáján álló Moskovits-palota restaurálását. Az Abed Nego Kft. által kivitelezett munkálatok 667439,86 lejbe kerültek, és az önkormányzat az összeg 20%-ának finanszírozását vállalta magára, míg a fennmaradó összeggel az ingatlantulajdonosok járulnak hozzá a műemlék-épület felújításához.

oktober vegere 2

Az épület a Fő utca és a Gróf Széchenyi István tér (Parcul Traian), illetve három utca kereszteződésénél helyezkedik el. A teret a Moskovits-palotával három, 1900-1914 között emelt, nagyméretű, szecessziós palota határozza meg, amelyek a XX. század elején emelt legjelentősebb nagyváradi épületek közé tartoznak: a Stern palota (a Republicii és az egykori Szaniszló, ma Mihai Eminescu utca kereszteződésénél) és az Apolló palota (a Republicii és a Mihai Eminescu utca sarkán).

A földszinten kereskedelmi egységeknek, az emeleten pedig lakásoknak helyet adó palota homlokzati részei elkészültek, október végére pedig a toronyrész és a főbejárat is új alakot nyer. Az épületet ezentúl nem lehet majd eltéveszteni, hiszen mostantól nem csupán impozáns méretével, újszerűségével, hanem türkizkék színével is kitűnik majd környezetéből.

Szamos Mariann