Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Október közepére kész a talapzat

Szorgos munka folyt tegnap délelőtt Szacsvay Imre nagyváradi szobránál, ahol Gere István kőfaragó restaurátor és Lovász István kőfaragó elkezdték a szobor talapzatának felújítását.

oktoberre 3

Pénteken estére sikerült Váradra szállítani a mészkövet Süttőből, a talapzat javításához nagyméretű kövekre volt szükség, ezeknek kissé nehezebb volt a kitermelése, tudtuk meg Gere Istvántól. Az úgynevezett kinagyolás, tehát a kövek helyének előkészítése már korábban megtörtént, a kövek kifaragása és behelyezése következik. „A kövek behelyezése után még lesz egy tisztítási művelet, az egész kőfelületet letisztítjuk, utána pedig a kisebb csorbulások, a kiegészítések helyrehozatala következik, majd pedig a fugázás, a vegyszeres kezelés, a hidrofobizálás, csírátlanítás és graffiti elleni védelem” – sorolta a teendőket a szakember (a hidrofobizálás lényegében azt jelenti, hogy az időjárásnak kitett felületeket megfelelően kezelik). „A talapzaton lévő féldomborművön is dolgozni kell, a hölgynek van egy pici hiány az orrán, aztán ahol repedések vannak a kövekben, injektálás lesz, ez is egy fontos művelet, hogy tömítsük azokat a részeket, ahol a víz behatolhat és idővel problémákat tud okozni” – tette hozzá.

oktoberre 2

Fotók: Csikos Rolland

Október közepére számítják befejezni a munkát, ehhez hat darab követ – köztük két L alakút – kell pótolni, ez körülbelül egy köbméter kő megmunkálását jelenti. A szakember azt is elárulta: bár jelenleg elektromos gépekkel dolgoznak, a végső megmunkálást, szemcsézést, vésést már kézzel végzik el, hogy az újrafaragott részek is illeszkedjenek a felületbe, ne legyenek kirívók.

oktoberre 1

A szobor felújítását továbbra is közadakozásból tervezik megvalósítani a kezdeményezők. Mindazok tehát, akik hozzájárulnának a nemes célhoz, jelenleg a Bihar megyei RMDSZ nagyváradi, Fekete Sas-palotabeli székházában vásárolhatnak téglajegyeket, illetve a közeljövőben a városban is tervezik egy stand kihelyezését, amelynél szintén a felújításra lehet majd adakozni – tudtuk meg Ritli László Csongortól, a nagyváradi tanács RDMSZ-frakciójának vezetőjétől.

Fried Noémi Lujza