Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Október 6. Margittán

Ökumenikus istentiszteletet tartottak október 6-án a margittai református templomban 18 órától a 13 aradi vértanú emlékére. Először Kovács Gyula református lelkipásztor köszöntötte a jelenlevőket, többek között dr. Skelecz Györgyöt, Magyarország kolozsvári konzulát. Kovács ünnepi gondolatai végén úgy fogalmazott: „Áldott legyen Isten nagy neve, hogy itt lehetünk, és együtt ünnepelhetünk”.

oktober 6. (1)

Májernyik Mihály római katolikus esperes-kanonok a nemzet és a nép szomorú napjának nevezte október 6-át. „Az aradi vértanúk nagy áldozatot hoztak, nekünk is követnünk kell példájukat mindennapi életünkben” – mondta a kanonok, és hozzátette, hogy szomorú a közöny és a visszahúzás, utalva ezzel a magyarországi népszavazásra. Szerinte a szavazás a nemzet felemelkedési lehetősége volt a közönyből és megalkuvásból. Májernyik Mihály az érték létrehozására szólította fel az egybegyűlteket egymásért, az egyházért, Európáért.

oktober 6. (3)

Szabó Róbert baptista gyülekezetvezető figyelmeztetett, hogy erőt kell meríteni október 6-ból, újult erővel helyt kell állnunk a mindennapokban, és a jövőbe kell tekintenünk A mártírok erőt adnak nekünk a folytatásra, a nemzetnek pedig egységre van szüksége, ami csak így győzhet Szabó szerint.

A Horváth János Elméleti Líceum diákjai verses, zenés műsorral készültek a rendezvényre. Árkosi Antal, az RMDSZ margittai elnöke is méltatta az aradi 13-at, majd a templomkertben található Petőfi Sándor mellszobrát koszorúzták meg a jelenlevők. A fáklyás felvonulást az eső miatt lemondták a szervezők. A műsorvezető Farkas Cecília volt, aki az ünnepség végén az RMDSZ kultúrbizottságának nevében megköszönte a jelenlevő több mint 200 személynek, hogy együtt ünnepeltek.