Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Október 15-ig elkészülnek(?)

Nagyvárad tíz pontján dolgoznak a távfűtés fővezetékeinek cseréjén jelenleg, Mircea Mălan alpolgármester szerint október 15-ére elkészülnek a legfontosabb munkálatokkal, hogy majd tavasszal folytathassák azt.

A tíz helyszínből hármat meg is mutatott tegnap Mircea Mălan. Először a Körös  (ma Tudor Vladimirescu) utcában álltunk meg. Az alpolgármester ott elmondta, hogy a város egyik legfontosabb projektje a távfűtési hálózat felújítása. Ennek első lépéseként eddig 17,5 kilométernyi fővezetéket újítottak fel Nagyváradon, a második szakaszban 22,28 km hosszan folytatják ezek cseréjét. A munkálatok értéke 33,5 millió euró, a költségek 98 százalékát vissza nem térítendő uniós támogatásból fedezik, a váradi önkormányzat önrésze két százalék. Az alpolgármester azt is megjegyezte, hogy hét megyeszékhelyen fut az a program, amelynek keretében Váradon már dolgoznak, a többi városban még a munka előkészítése vagy a közbeszerzési eljárások szakasza tart.

oktober 1

A kivitelezési határidő tíz hónap, de csak a meleg időszakban dolgoznak, mondta az alpolgármester, aki elnézést kért a váradiaktól az okozott kellemetlenségekért. A hideg évszakban azonban épp a most folyó munkálatok miatt nem kell majd megszakítniuk sem a fűtést, sem a melegvíz-szolgáltatást, tette hozzá Mălan, aki azt is megígérte: október 15-ére elkészülnek a legfontosabb munkálatokkal, és ahol szükséges, ott jövő tavasszal folytatják majd azokat. A vezetékcsere ideje alatt ideiglenes összeköttetéssekkel biztosítják a meleg vizet, például a Körös utcában élőknek. Váradon ugyanakkor a hálózat veszteségei, és a károk által okozott javítási költségei is csökkenek majd a vezetékcserével. Október 15. után csak ott dolgoznak majd, ahol a vezetékeket új helyre rakják át, azaz az Eforiei utcában, illetve összekötik majd az 1-es és 5-ös számú fővezetéket.

Nagyváradon a Körös utca mellett – itt október 1-jéig készül el a Sulyok István utcáig tartó szakasz, ennek folytatása a Huszár (ma Roşiorilor) utcáig pedig október 15-re lesz kész – jelenleg a hőerőműnél is vezetéket cserélnek. Ezeken kívül az Ond vezér (ma Buzăului) és a Sándorffy József (ma Shakespeare) utcákban, a Balassi Bálint (ma Creangă) téren és a Szaniszló (ma Mihai Eminescu) utcában, a Zárda (ma Mihai Viteazul), a Vámház (ma Sucevei), a Constantin Noica utcában  dolgoznak, onnan a Prima negyedig haladnak, és elkezdik az Eforiei utcát is. Az Alexandru Andriţoiu utcában Velencén még dolgoznak, befejezik a munkát a Bethlen György (ma Ştrandului) sétánynál és a Sorompó (ma Barierei) utcák környékén.

Ma kezdődött el a munka a Sztaroveszky (ma Magheru) sugárúton, ott az úttest alatt a Nagyváradi Egyetem környezetvédelmi karának épületéig, majd a Csengeri Antal (ma Barbu Ştefănescu Delavrancea) utcáig cserélik ki a vezetékeket, emiatt azonban nem lesz forgalomkorlátozás, mondta az alpolgármester. A helyszínen jártunkkor egyébként épp a járdaköveket szedték fel, a Szaniszló utcában pedig az eső miatt állt a munka. Tavasszal a Csengeri Antal utcában, a Bunyitai (ma I. C. Brătianu) ligettől a Nymphaea élményfürdőig, a Gr. Andrássy Gyula (ma Horea) utcában, a Zárda és a Zöldfa (ma Vasile Alecsandri) és a Kapucinus (ma Traian Moşoiu) utcákban folytatják a munkát.

Fried Noémi Lujza