Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Okostelefonon is jelezhetik a problémákat

Eduard Florea és Mihai Jurcă

Eduard Florea és Mihai Jurcă

Új, az Android operációs rendszerrel működő készülékekkel elérhető mobilalkalmazást mutatott be pénteken délelőtt a városháza kistermében Eduard Florea városmenedzser és az Eurobusiness Ipari Parkot képviselő Mihai Jurcă.

Az Oradea City Report nevű alkalmazás a Google Play Store-ból tölthető le, és arra szolgál, hogy segítségével a lakosok jelezzék a legkülönfélébb problémákat. A panaszok egy központi diszpécserszolgálathoz érkeznek be, ahol állandó ügyelet van, majd ezeket a diszpécser szűrés után továbbítja a probléma megoldásában érintett szolgáltatóhoz. Jelenleg a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal, illetve öt szolgáltató: a Nagyváradi Vízművek Zrt, a Helyi Közszállítási Vállalat, a Termoficare Zrt., a Nagyváradi Helyi Rendőrség és a RER Ökológiai Szolgáltató csatlakozott a rendszerhez, de tervezik a bővítését például a közvilágításért felelős Luxten Lighting Company, az áramszolgálató stb felé.

Az alkalmazás letöltőinek nevüket és telefonszámukat kell megadniuk, majd fényképpel és a GPS-koordinátákkal együtt elküldhetik panaszukat (csőtörés, kóbor kutyák, közrendsértés, hóakadályok stb.). A bejelentést ellenőrzik, majd továbbítják az annak megoldásában illetékes szolgáltatóhoz. A panasz beküldőjének ugyanakkor automatikus üzenetet küld a rendszer arról, hogy elfogadták-e a panaszát, és arról is, hogy megoldódott-e. Az alkalmazás segítségével láthatják nemcsak a saját, hanem más felhasználók reklamációit is.

A szolgáltatás egy csomag része, a következő alkalmazás, az Oradea City App a tervek szerint év végére lesz elérhető, és román, magyar illetve angol nyelven segíti majd a turisták eligazodását, többek között térképpel, programajánlóval, hangos leírásokkal, míg jövő év elejére az Oradea Mobile Pay nevű alkalmazás is elérhető lesz, ezzel az adókat lehet majd befizetni. Az alkalmazásokat összesen 18 ezer euróért készítették el.

Fried Noémi Lujza