Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Óhaj-sóhaj

Örvendezzünk hát mi, rogériuszi piaclátogatók, mert végre (majdnem) kész a piacunk. Megér egy misét, no meg azt a sok milliót, amit befektettek. És hajaj, még mennyit kell rá költeni, míg teljesen kész lesz, mert: kevés a hely az árubehordáshoz, az autók alig negyedének van helye parkolni, mivel egyesek csak autóval tudnak piacra járni; a Sadoveanu utcai bejáratnál nincs rámpa, így az árusok káromkodva cipelik be az áruikat; a bejáratoknál kocaárusok zavarják a forgalmat. Nincs ellenőr, rendőr?

Sorolhatnám, de minek? Belül sincsenek teljesen rendben a dolgok, erről már írtak az újságok. Nekem – és sok más társamnak – egy dolog különösen fájó: megint semmibe vettek egy kisebbséget, mégpedig a bicikliseket. A régi piacon, a rendőrség szeme előtt, volt egy bicikliparkoló. Az ember otthagyta a járgányt, nyugodtan bejárhatta a piacot, vásárolhatott, mert volt biztonságérzete. Most egyszerűen nincs hol hagyni a járművet, így aztán a vásárlási kedv is alaposan lelohad, már-már izgalmassá válik.

Dicséretesek a biciklizésre ösztönző akciók, hálásak vagyunk a kerékpárutakért. Jó volna, ha nem torpanna meg ez a folyamat. Többek között azzal is, ha a jelentős kereskedelmi beruházásoknál nem felejtenék el, hogy biciklisek is vannak ebben a városban, mégpedig egyre többen, mert legyen világos: a jövő a biciklié. Az ember életében a szabadság a legfontosabb, márpedig a járművek közül a kerékpár adja meg a szabadságot, egészséget, derűt.

Nos, tisztelt – általunk választott – fő-fők ott fenn. Arra kérünk, ha nem is ember-, legalább autósszámba méltóztassatok venni minket, bicikliseket és 20-30 négyzetméternyi parkolót biztosítsatok nekünk. Van még pénz, idő, lehetőség, csak akarat kell. Pont ez hiányozna?

Szegedi Lászlót

Ui. A jegyzet megírása óta elhelyeztek a piacnál egy biciklitartót.