Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Őfelsége, az autó

Végre környékünkön is megépült a parkoló. Nehezen, sokáig. Jó munkához idő kell, a rosszhoz még több – mondja a közmondás, és nálunk ez fényesen beigazolódott. Kezdődött azzal, hogy egy munkagép tönkretette a járdánkat és hevesen ásni kezdett. Ment a munka, amikor úgy a negyedénél észrevették, hogy ott húzódnak a fűtési és melegvíz-csövek. Hogyan kerültek oda?  Illett volna tudni, de… Márpedig azokat ki kell cserélni. Abbahagyták tehát a parkoló építését és nekifogtak a cserének. Teltek a napok, hetek, a lakók a sárban bukdácsolva, akadályokat kerülgetve jutottak a kukákhoz, otthonukhoz. Szóval érdekes, hosszas munka árán van parkolónk. Öröm. Az autósoknak. Megérdemlik. Adó, biztosítás, benzin, karbantartás, parkolási díj nyúzza őket. Haszon mind kevesebb, főleg a nyugdíjasoknak.

Én biciklis vagyok és nem elöljáró, így nap mint nap tapasztalom, hogy vannak gyalogosok is. Akik járdákon szeretnének járni. Ez egyre nehezebb, mondhatni vágyálommá válik. A magyarázat egyszerű: az autósokból hasznot lehet húzni, tehát érdemes áldozni rájuk. A gyalogosok bérmentve koptatják az aszfaltot, szívják az ólom- („ózon-”) dús levegőt, zavarják, nehezítik, lassítják a járművek közlekedését. Szinte ártalmasak, nem érdemelnek befektetést, örüljenek, hogy létezhetnek.

Visszatérve a parkolónkra. Melléje építettek egy méternyi széles járdát, úgy, hogy a parkoló autók fele szélességét elfoglalhassák. És el is foglalják, tisztelet a kivételnek. A járdavégeket pedig úgy alakították ki, hogy ott is parkolnak, nehogy gond nélkül lehessen gyerekkocsival, bevásárlótáskával járni. Az építkezéskor mondtam a mérnöknek, hogy tegyenek oda egy-két fémoszlopocskát, mi adjuk a csöveket, nem kerül semmi pluszba az egész.

– Nem lehet, ha majd készen leszünk, a lakótársulás vezetősége kérvényezheti, s mi megcsináljuk. Különben festünk oda ferde csíkokat, és akkor senki sem fog oda parkolni – volt a válasza.

A festés megtörtént, kérvény leadva, és sehol semmi. Azaz valami mégis van: a járdavégeknél parkoló autók. Mert a ferde csíkok csak arra jók, hogy fogyjon a festék. Fémoszlop is lesz, talán tavaszra. De észhez mikor térünk, valamit már a kezdetén jól csinálni?

Szegedi László