Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Nyugdíjról és egészségügyről értekeztek

Tegnap délelőtt a Bihar megyei kormánybiztosi hivatal nagytermében gyűltek össze a megye közhivatalainak vezetői, hogy Claudiu Pop megyei kormánybiztos vezetésével meghallgassák a Bihar Megyei Nyugdíjpénztár, a Bihar Megyei Közegészségügyi Igazgatóság és a Bihar Megyei Egészségbiztosítási Pénztár vezetőinek jelentését az intézmények tavalyi tevékenységének kiértékeléséről, illetve az idei eseményekről, aktualitásokról.

nnyugdijrol2

nnyugdijrol1

A nyugdíjpénztár vezetője, Leontin Ţîrle röviden vázolta a hivatal tavalyi tevékenységét, kihangsúlyozva, hogy több olyan a nyugdíjakra vonatkozó törvénymódosítás „ketyeg” a romániai törvényhozók asztalán, amelyek elfogadása vagy elutasítása alapján változik majd a nyugdíjrendszer az országban. Remélhetőleg előrelépés történik majd a nők nyugdíjkorhatárának csökkentésében, hangzott el, a cél ugyanis az, hogy a nők Romániában már 35 év ledolgozott év után nyugdíjba mehessenek. Ebben az évben döntik el azt is, hogy mekkora legyen a legkisebb nyugdíj Romániában. Szó esett arról is, hogy egyre több nyugdíjas telepedik át külföldre, főleg EU-tagállamokba (Magyarország, Ausztria és Németország áll a lista élén) és kérelmezik azt, hogy nyugdíjukat ott kaphassák meg. Idevonatkozóan is folyamatban vannak törvénymódosítások. Bihar megyében jelenleg 800 nyugdíjasnak folyósítják külföldre a nyugdíját. Ţîrle szerint a nyugdíjpénztár tavalyi tevékenysége zökkenőmentes volt, semmi komolyabb probléma, fennakadás nem nehezítette sem a nyugdíjasok életét, sem a hivatal alkalmazottainak munkáját. Amire a közeljövőben a hivatal fókuszálni fog, az a betegnyugdíjakra való jogosultság felülvizsgálása. Az elmúlt egy évben ugyanis több esetben derült ki, hogy olyan személyek kapnak betegnyugdíjat, akiknek az egészségi állapota ezt nem indokolná. Jelenleg Biharban 40 800 betegnyugdíjast tartanak nyilván.

A prefektus elfogadta a nyugdíjpénztár vezetőjének jelentését, majd a Bihar Megyei Egészségbiztosítási Pénztár igazgatója Gheorghe Ionuţ ismertette beszámolóját. Ahhoz képest, hogy manapság lépten-nyomon sok panaszt lehet hallani a romániai egészségügyi ellátásról, az igazgató úgy vélte, nincsenek komolyabb gondok a megyei egészségbiztosító háza táján, valamennyi egészségügyi projektre megkapták tavaly a kormánytámogatásokat. Összesen 13 ilyen projekt volt tavaly a megyében, többek között rákszűrésre, daganatos megbetegedések kezelésére, cukorbetegség szűrésére, már diagnosztizált cukorbaj kezelésére, csontritkulás diagnosztizálásra, illetve a ragályos betegségek kiszűrésére irányuló programok. Claudiu Pop, az optimista és a román egészségügyi tárca működésével nagyon elégedett beszámolót egy alkalommal szakította meg azzal a kérdéssel, hogy van-e olyan egészségügyet érintő dolog, amivel az igazgató esetleg elégedetlen. Gheorghe Ionuţ azt válaszolta, hogy a daganatos betegségek diagnosztizálásánál nagyon fontos úgynevezett PET-CT (azaz komputertomográfos) vizsgálatokra nincs kellő állami támogatás, és mivel a jelenlegi modern orvostudomány szerint ezzel a módszerrel lehet leginkább lokalizálni a rákos elváltozásokat, a romániai betegek elég nehéz helyzetben vannak, mivel ki kell, fizessék ezt a korszerű és drága vizsgálatot.

Szó esett a tuberkulózisban, HIV-fertőzésben és szifiliszben szenvedő betegek kiszűréséről és kezeléséről is, remélhetőleg ebben az évben erre is több pénzt kap az egészségügy. Pop elfogadta ezt a jelentést is, majd megköszönte a CAS vezetőségének és a gyűlésen jelenlevő megyei rendőrfőkapitánynak, Liviu Popának, hogy a húsvéti ünnepek előtt a tisztiorvosi felügyelők és a rendőrség sikeresen tudtak együttműködni és ellenőrizni az élelmiszerpiacot. A vizsgálatnak köszönhetően több feketén működtetett mészárszékre bukkantak, amelyeket bezártak, és így elejét vették annak, hogy a polgárok gyanús eredetű, esetleg az egészségre káros élelmiszert vegyenek.

Szőke Mária