Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Nyitott kérdés Tőkés indulása

Több témát érintett az a pénteki sajtótájékoztató, melyet Nagyváradon tartott Tőkés László európai parlamenti (EP-) képviselő, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke, Nagy József Barna, az EMNT partiumi régióelnöke, valamint Csomortányi István, az Erdélyi Magyar Néppárt Bihar megyei elnöke. A közeledő választásokról esett szó, mind magyarországi, mind romániai viszonylatban.

nyitott kerdes

Nagy József Barna, Tőkés László és Csomortányi István

Tőkés rámutatott arra, hogy mind a magyarországi választások, mint az EP-választások az egész magyar nemzet sorsának jelentős mérföldkövei lesznek most, ugyanis ezen választások eredménye nagyban meghatározza a teljes magyar nemzet jövőképét. A magyar állampolgárságot nyert erdélyiek most először vehetnek részt hosszú idő óta magyarországi választásokon, és ez történelmi jelentőségű bizonysága annak, hogy az egységes nemzeti értékek minden politikai ármánykodás ellenére életképesek maradtak. A választások előtti kampányban azonban nagyon fontos, hogy a szavazók felülemelkedjenek azokon a csapdákon, melyeket egyes pártok állítanak. Nem a pártok, és az ezek politikusainak az érdekére kell szavazni, hanem a nemzet érdekeit szem előtt tartva kell megtalálni azt az utat, melyen a magyar nemzet előbbre jut – sommázott Tőkés.

„A választások ügyében éppen ezért a pártérdekeket feltétel nélkül alá kell rendelnünk az azokat felülmúló nemzeti érdekeinknek. A merő pártlogikát mintegy meghazudtolva, szavazatainkat nem „a pártra”, hanem a nemzetre kell leadnunk. Az 1989-es rendszerváltozás huszonötödik évfordulója különleges súlyt kölcsönöz ennek a követelménynek. Napnál világosabb ugyanis, hogy 2014-ben a választási küzdelem nem ilyen vagy olyan pártok, hanem a kommunista múlt pártján állók, illetve annak örökösei, valamint a demokratikus rendszerváltozás oldalán álló, nemzeti erők között folyik, ez a sajátos körülmény pedig semmiféle szűkkeblű, elfogult pártosságot nem tűr meg” – jelentette ki Tőkés. A képviselő azt is visszásnak tartja, hogy az EP-be a volt kommunista éra jogutódai kerüljenek be, ezek ugyanis magát a hiteles baloldalt is lejáratták az elmúlt évek során.

Szó esett azokról romániai magyar jelöltekről is, akik indulnak az EP-választáson. Tőkés úgy vélte, az RMDSZ-listán szereplő jelöltek közül meglátása szerint Eckstein-Kovács Péter a legalkalmasabb a képviselői posztra, ugyanakkor érthetetlennek találta, hogy a tulipánosok listára emelték a nagyjából semmilyen politikai tapasztalattal nem rendelkező Vincze Lóránt újságírót.

Tőkés arra a kérdésre, hogy ő melyik párt listáján, netán függetlenként indul-e az EP-választásokon, csak annyit mondott, tudomásul vette és elfogadta az Erdélyi Magyar Néppárt és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács felkérését, miszerint a néppárt európai parlamenti listájának vezetője legyen, amennyiben lesz ilyen lista, de döntésének meghozatalakor elsősorban a közösségi akaratot fogja szem előtt tartani. Tőkés jelölése körül hetek óta folynak amúgy a találgatások, a sajtóban (nem egyszer tévesen) több verzió is megjelent erről az elmúlt napokban. Egyelőre azonban még titok, hogy Tőkés László melyik párt zászlója alatt száll ringbe az EP-képviselői mandátum elnyeréséért.

Szőke Mária