Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Nyílt tér a női karrierépítésre

Csütörtökön vette kezdetét a nagyváradi Caritas Catolica Kanonok-sori székhelyén az a karrierépítési előadás-sorozat, amely non-profit szervezeteknél dolgozó hölgyeknek szól. A térítésmentes képzés a szatmárnémeti és a gyulafehérvári Caritasszal közösen indított, Partnerség a munkaerő-piaci esélyegyenlőségért elnevezésű projekt keretében zajlik, Európai Uniós támogatással.

A pályázat keretében több mint 500 nőnek biztosítanak nemzetközileg elismert szakképzést, amely a remények szerint versenyképessé teszi majd őket a munkaerőpiac jelenkori igényeinek megfelelően, belföldön és külföldön egyaránt. A karrierépítési tanfolyam viszont ennek kiegészítéseként ahhoz segíti hozzá a nőket, hogy átgondolják, mit is szeretnének megvalósítani az életben és támogatja őket abban, hogy változásokat tudjanak eszközölni a saját életükben.

nyilt

„Arra sarkalljuk őket, hogy legyen életcéljuk, hogy vizsgálják meg, jelenleg jó helyen vannak-e. A képzés emellett segítséget nyújt munkahelykeresésben, -tervezésben, önéletrajzok megírásában és nagyon sok önismereti részt tartalmaz. A tanfolyamot egyébként az úgynevezett Open Space, magyarul Nyílt tér módszerrel tartjuk, ami azt jelenti, hogy a résztvevők igényei alapján alakítjuk a foglalkozásokat” – nyilatkozta Lökli Tünde, a Szatmárnémeti egyházmegyei Caritas képzésvezetője, aki vendégelőadóként vezette a váradi tanfolyamot. „Gyakorlatilag önismeretet, célmeghatározást, döntéshozatalt, változás-menedzsmentet és mentális higiéniát tanulnak. Szerintem fontos, hogy ez a képzést kifejezetten nők számára hirdettük meg, mert a munkaerőpiacon sajnos sokkal kevesebb esélyük van a férfiakéhoz képest ” – tette hozzá az oktató.

„Azért jöttem erre a kurzusra mert érdekel a karrier-menedzsment. Tudni akarom, hogy a saját képességeim mire jók és hogy tudom-e őket fejleszteni, továbbvinni. Azt várom a tanfolyamtól, hogy a bennem felgyűlt kérdésekre választ adjon, hogy megtudjam képes vagyok-e én is – mint nő– kiállni magamért, és erős maradni” – nyilatkozta a kurzus egyik résztvevője, Szolomájer Mónika, aki jelenleg a idősgondozóként dolgozik.

Nagyvárad mellett egyébként Szatmárnémetiben és Nagybányán is tartanak női karrierépítési képzést, de igény alapján más településeken is megszervezik.  A váradi foglalkozások két turnusban tartják, melyek közül az első tegnap kezdődött el, a másik pedig 18-án indul.