Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Nyílt napot tartottak az evangélikus óvodában

Első alkalommal rendeztek nyílt napot szombaton a nagyváradi evangélikus óvodában. Mint azt Mátyás Judit intézményvezetőtől megtudtuk, a rendezvény elsősorban az 1–5 éves korosztályt és szüleiket szólította meg, és az volt a célja, hogy ismertebbé tegyék az óvodát a váradiak körében. A program többek közt egy Magyarországon kifejlesztett kerekítő játékot is tartalmazott, melynek keretében tornaszerek segítségével közösen végeztek mesés, mondókás mozgáskoordonációs fejlesztési gyakorlatot a gyerekek és szüleik. Volt emellett mesedramatizálás is, mely során a résztvevő csemeték az előadás részeseivé válhattak, valamint arcfestés, kézműves-foglalkozás, sógyurma-készítés, gyermekruhabörze, s a kicsik biosüteményeket is kóstolhattak.

Nyilt nap (5)

Mint azt Sziráczki Katalin óvónő hangsúlyozta, az intézmény egy keresztény óvoda, így a nevelés és a gyermekek közötti esetleges konfliktusok megoldása is ebben a szellemben zajlik. A gyermekközpontúságra és a szülőkkel való nyílt kommunikációra fektetik a hangsúlyt, az oktatást pedig fejlesztőjátékok és mesék révén végzik minden gyermek egyéni ritmusának megfelelően, a tapasztalás útján történő tanulást és a szabad levegőn végzett tevékenységeket helyezve előtérbe. Emellett fontos szerepet kap az anyanyelvi oktatás is – az óvónők a magyar népköltészet és klasszikus irodalom értékrendjét adják át a gyermekeknek.

Az intézmény jelenleg egy bölcsödei és három vegyes óvodai csoporttal működik. Mint azt az óvónő hangsúlyozta, a vegyes korú (3–6 éves) gyermekekből álló csoportok előnyei közé tartozik, hogy családias a hangulat, a nagyobbak segítik a kisebbeket, s a gyermekek szókincse is gyorsabb ütemben fejlődik. Az államilag is elismert és akkreditált intézmény kétféle, 8-tól 13 óráig, illetve 8-tól 17-ig tartó programmal működik jelenleg mintegy kilencven gyermekkel. A beiratkozókat azonban továbbra is várják. Érdeklődni a 0740/213-541-es telefonszámon lehet Sziráczki Katalin óvónőnél, illetve az intézmény székhelyén a Körös (ma Tudor Vladimirescu) utca 26. szám alatt.

 Sz. G. T.