Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Nyárutó a piacokon

Nagyvárad piacainak standjai már roskadoznak a sokféle kerti gyümölcstől és zöldségtől, bár az elmúlt héten már érezhetően „kopogtatott” az ősz a nyár falán. Érdemes hát a spájzok polcait feltöltenünk, hogy a barátságtalanul zord, késő őszi és téli hónapok étrendjét gazdagabbá, változatosabbá és egészségesebbé tegyük.

nyaruto

A váradi nagypiacon tartottunk ármustrát, és néhány őstermelővel is elbeszélgettünk. Mint megtudtuk, a legtöbb termék ára már nem fog csökkenni, így érdemes e hó végéig beszerezni a téli tartalékot belőlük. Például a kápia és paradicsompaprika kilónkénti ára már nem lesz olcsóbb. Jelenleg is 5–6 lej kilójuk. A paradicsom (1,5–3 lej/kg) és a padlizsán ára (2–2,5 lej/kg) is nőni fog. A szilva kilóját minőségétől függően 2–3 lejért mérik, a kompótnak való, magvaváló őszibarackét pedig 3,5–5 lejért adják az árusok.

nyaruto 2

Mint megtudtuk, a káposzta kilónkénti ára a jelenlegi 2–2,5 lejről még csökkenni fog októberre, a zöldbab viszont nagyon sokba kerül, kilója 9–10 lejért kerülhet a kosarunkba. Még tök is kapható, kilója 1,5–2 lejbe kerül és a standok tele vannak különféle csípős paprikával, melyek ecetesen eltéve, télen megkóstolva igen forró pillanatokat szerezhetnek számunkra…

Az árusok arra is figyelmeztettek, hogy fontos figyelembe venni egy általánosan kötelező szabályt, amely valamennyi tárolási módra – fagyasztás, befőzés, savanyítás – érvényes: feldolgozásra, tárolásra csak jól kifejlett, friss és egészséges terményt használjunk fel.

Sükösd T. Krisztina