Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Nyári élmények őszi tárlata érlelődik a TEG-ben

A nagyváradi Tibor Ernő Galéria alkotóközössége szeptember 9-én 18 órakor jelentkezik legújabb tárlatával a Kanonok sori kiállítóteremben – tudtuk meg tegnap Gavrucza Tibor galériavezetőtől. Gavrucza egyúttal rövid élménybeszámolóban is méltatta a magyarországi Kismarján immár harmadik alkalommal megrendezett TEG-alkotótábort és örömfestészetet, melynek gyümölcseit az említett tárlaton láthatjuk majd.

Az idén rövidebb volt a TEG hagyományos alkotótábora, mivel a vendéglátó Kismarja Közösségéért Egyesület szokásos pályázata most nem kapott támogatást a szervezésre. Ezzel együtt egyik fél sem szándékozott a szép hagyományokat megszakítani és a kismarjai közösség, beleértve a helyi önkormányzatot és református egyházközséget, a Bocskai István Társaságot, nem utolsó sorban a helybéli családok áldozatos, önként vállalt segítségét, augusztus 7–10. között közösen tartották meg a váradi galéria képzőművészeivel a tábort.

Fotó: TEG

Fotó: TEG

A napi alkotómunkát ebéddel, szállással, vacsorával és persze jó hangulattal segítette mindenki a TEG-esek számára, csakhogy ne törjön meg az alkotószellem a három évvel ezelőtt megálmodott „Tornácos Házban”. Gavrucza ezúton is külön köszönetét fejezte ki a TEG nevében a helybéliek minden áldásos segítségéért.

Az örömfestészet mellett ünnepi alkalmakra is sort kerítettek, vasárnap a helyi református templomban a váradi galériavezető, nyugalmazott székelyhídi református tiszteletes hirdethette az igét, mellyel részben a magyar történelem méltatlanul mellőzött pozitív, győztes alakja, Bocskai István előtt kívánta tiszteletét leróni (Zsolt. 33.12: „Boldog nép az, a melynek Istene az Úr, az a nép, a melyet örökségül választott magának”). Emellett az első világháborúban elesettekre való megemlékezés és történelmi előadás is volt.

Fotó: TEG

Fotó: TEG

Sárkány Violának (a Bocskai Társaság elnöke), Vida Máté lelkésznek, Kiss Mária tanárnőnek, illetve a fent már említett idei szervezők mellett a volt kismarjai polgármesternek, Szűcs Lászlónak is köszönetét fejezte ki a TEG alkotóközössége.

S bár az időjárás meglehetősen forró volt augusztus első felében, és az ott töltött idő igen rövidre sikeredett, azért mindenki igyekezett a legjobbat kihozni ecsetvonásaiból, és a tábor képzőművészeti szempontból rendkívül termékeny lett.

Amint azt a Gavrucza Tibor elmondta, a legelső alkotótáborban főként a tájfestészet kapta a hangsúlyt, míg az évek során a helybéliekkel egyre szorosabbra fonódó barátságok a portréfestészet irányába vitték az idei alkotások tematikáját.

A kismarjai alkotásokat izgatottan várjuk tehát a TEG szeptember eleji megnyitójára, ahol azért azok a tagok is kiállítanak majd korábbi munkáikból, akiknek idén nyáron nem sikerült részt venni a magyarországi közös örömfestészetben.

Tóth Gábor