Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Nyári angol nyelvtanfolyam Szalárdon

Pénteken délben, augusztus 7-én ért véget Szalárdon az immár hagyományossá vált játékos angol nyelvtanfolyam.

Idén nyolcadik alkalommal vett részt Szalárd az amerikai Learning Enterprises és a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat által szervezett és támogatott nyári angol programban. Nagy sikernek örvendett a tábor, több mint hetven érdeklődő vett részt a tanfolyamon Szalárdról, Jákóhodosról, Hegyközszentimréről, Nagyváradról, és más településekről is érkeztek az épp a nagymamáknál nyaraló gyerekek.

nyari angol 1

A három hetes angol tábor július 20-án kezdődött és augusztus 7-ig tartott. A tanfolyamon tanító önkéntes azAmerikai Egyesült Államokból, New Jersey-ből érkezett. A 19 éves Stefania Lazar a washingtoni Georgetown Egyetemen Nemzetközi kapcsolatok szakon tanul. Mint minden évben, az önkéntes egyetemistának a szállást és étkezést Kőrösi Mária szalárdi tanítónő és családja biztosította, aki a mindennapi oktatásban és fordításban is segítséget nyújtott leányával, Tündével. A nagyobb gyerekek közül sokan szívesen besegítettek a játékok irányításába és a fordításba is.

A tanfolyam a szalárdi iskola egyik termében és az udvaron folyt hétköznaponként reggel tíz órától. A résztvevők kor és angoltudás szerint csoportokban tanultak. Az óvodás, első és második osztályosok játékosan, sok énekkel és rajzolással tarkítva próbálták elsajátítani az angol nyelvet és megismerni az amerikai kultúrát. A nagyobbak oktatása során különböző szókincsfejlesztő gyakorlatokra és játékokra, versenyekre, csoportmunkára volt fektetve a hangsúly. A különféle stratégiai játékok során sokat szaladgálhattak, és tanultak a természetről és az időjárásról. Néhányan egy amerikai kártyajátékot is megtanultak.

nyari angol 2

A mindennapi interaktív angol tanítás után a külföldi lány betekintést kaphatott a helyi életbe, szokásokba, kultúrába. Megismerkedhetett a környék nevezetességeivel és megkóstolhatta a helyi finom ételeket, a magyaros ízeket a vendéglátó családnál. Megtanulta hogyan kell elkészíteni a vinettasalátát, a túrógombócot, a töltött káposztát és a házi készítésű ketchupot. Nagyvárad látnivalóit megcsodálhatta, majd szalonnasütésre, bográcsozásra és strandolásra is sor került. Egy délután, egy kedves család meghívására Jákóhodoson kürtős kalács sütést láthatott, sőt, ki is próbálhatta az ízletes finomság elkészítését. Biciklitúrán is részt vett a nagyobb diákokkal, bejárva a környéket. Kirándulást is szervezett a család Debrecenbe, ahol megnézhette a város szépségeit és a Déry-múzeumot. A szentimrei halastóhoz és pincéhez is kilátogattak több alkalommal is, ahol megízlelhette a finom szentimrei bort. Egy vasárnap ostentiszteleten vehetett részt a szalárdi református templomban, esküvőn és keresztelőn pedig megismerhette az ezekhez az eseményekhez tartozó magyar hagyományokat.

A tanfolyam zárónapján minden résztvevő gyerek emléklapot kapott és apró ajándékot. Ők is készítettek rajzokat és emlékeket Stefnek, majd elbúcsúztak tőle a gyerekek és a Kőrösi család.

Kőrösi Tünde