Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Nyakunkon a pollenszezon

A most virágzó növények közül a pázsitfű és a csalánfélék pollenje okozza jelenleg a legtöbb allergiás tünetet. Ezek éppen csúcsszezonjukat élik, a parlagfű pollenje pedig egyelőre nagyon kis mértékben van jelen a levegőben, az igazi tünetes időszak majd augusztus elejétől várható – tájékoztatta a Reggeli Újságot dr. Ellenes-Jakabffy Zoltán allergológus.

Amint a szakember hangsúlyozta, Nagyváradon és környékén elterjedt a parlagfű, mely nagyon szapora növény, óriási mennyiségben (egy nap alatt akár egymillió pollent is ki tud bocsátani) szórja a pollenjeit és magvai akár 20–30 évig is elélnek a földben. Jelenleg viszont a pázsitfű okoz allergiás tüneteket. Ennek a szezonja már hetekkel korábban elkezdődött és éppen elérte a csúcsát, viszont következik a parlagfű idény. Azt is megtudtuk, hogy e nagyon szapora és rezisztens növény pollenjeit a szél akár kilométeres magasságokba is fel tudja emelni, vagy pedig több 10 kilométerre is el tudja szállítani azokat.

nyakunkon 1 foto CSikos

Ellenes-Jakabffy allergológus a parlagfű elleni védekezésre is hangsúlyt fektetett. Mint fogalmazott: egyféleképpen lehet hatékonyan védekezni, hogyha mielőtt elkezd virágozni, kiirtjuk. Kis területekről célirányosabb gyökerestől kiásni a növényt, persze nagyobb területeken vágni szokták, de ezt legalább kéthetente ismételni kell, mert ebben az időszakban képes újra kihajtani. Az allergológus a vegyszeres irtást nem tartja célszerűnek, mivel ez más növényeket és akár rovarokat is elpusztíthat. Mint hozzáfűzte, Várad közterületein elég tisztességesen nyírják a füvet, viszont a korlát és a Sebes-Körös medre közötti zöldövezet nincs takarítva, ott nő a parlagfű, illetve ahol még óriási mennyiségben tenyészik e növény, az a vasúti sínek környéke. És nemhiába parlagfű az elnevezése, mert a parlagon hagyott területeken is szaporodik.

nyakunkon   2

Megtudtuk, hogy az allergiára való hajlam öröklődhet, statisztikailag egy allergiás szülő gyermeke kb. 30 százalékos valószínűséggel lesz szintén allergiás a pollenre, viszont gyakoribb az olyan eset, amikor a legtöbb allergiás gyermek szülei sosem voltak allergiásak. A szakorvos pozitívumként könyvelte el, hogy évről évre hamarabb kerülnek kivizsgálásra az allergiára utaló jeleket mutató gyerekek. A pollenallergia elsősorban légúti problémákat okoz – orrcsorgást, szemviszketést, akár asztmás rohamokat. „Ne próbáljanak a világhálóról öngyógyító módszerekhez folyamodni, mert nem biztos, hogy a megfelelő gyógymódra találnak rá, hanem forduljanak szakorvoshoz” – figyelmeztetett az allergológus. A kivizsgálások eredményeképpen pedig egyénre szabott gyógymódban részesülhetnek a páciensek, illetve egyes esetekben végleges gyógyulás is elérhető. A spontán gyógyulás viszont nagyon ritka.

Sükösd T. Krisztina