Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Novemberben dönthetnek a váradi adókról

A jövőre fizetendő helyi adók és illetékek összegét is befolyásolják a Pénzügyi Törvénykönyv változásai. Nagyváradon várhatóan november 6-án tartanak közvitát a jövő évi adókról és illetékekről, és novemberben a 12-ei önkormányzati ülésen hagyják jóvá azt, mondta tegnap Eduard Florea városmenedzser, aki Nadia Haş gazdasági igazgató és Sorin Iacob aligazgató társaságában ismertette a főbb módosításokat.

A legfontosabb változások egyike, hogy ezentúl adózni kell az épületek alatti telek után is, illetve nem a lakások úgynevezett hasznos felülete (suprafaţa utilă), hanem a beépített felület (suprafaţa construită) alapján kell adót fizetni. Utóbbi egy garzonlakás esetében öt-hat lejes, egy négyszobás lakás esetében körülbelül húsz lejes növekedést jelent évente. A váradi önkormányzatnak körülbelül ötmillió lejes bevétele lehet az emelésekből, ez a költségvetés két százalékát jelenti.

Nadia Haş, Eduard Florea és Sorin Iacob

Nadia Haş, Eduard Florea és Sorin Iacob

Ami az elhanyagolt telkek és épületek adóztatását illeti, előbbiek esetén inkább bírságolni fognak, ugyanis az új törvénykönyv szerint akárhányszor cserél valami gazdák az év során, azt tekintik tulajdonosnak, aki az előző év december 31-én az illető ingóság vagy ingatlan tulajdonosa volt. Ami az elhanyagolt épületeket illeti, azok adóját akár ötszörösére is emelhetik, a váradi önkormányzat a tervek szerint jövőre egyelőre megduplázná azt. Egy másik változtatás 2017-től lép életbe, akkortól évente az inflációs rátának megfelelően kell kiegészíteni az adókat és illetékeket, ez az önkormányzatok feladata lesz szemben az eddigi gyakorlattal (háromévente kormánydöntés kellett az emeléshez).

Mint elhangzott, még várják a törvénykönyv alkalmazási normáit, melyek választ adhatnak néhány nem egyértelmű kérdésre, ugyanakkor azt is elmondták: megőrzik az eddigi adókedvezményt azoknak, akik március 31-éig kifizetik a teljes évi gépjárműadójukat és ingatlanadójukat (telek és épület), a magánszemélyek tíz százalékos, míg a jogi személyek öt százalékos kedvezményben részesülnek.

Fried Noémi Lujza