Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Növelik a korhatárt

A román kormány a 2005-ben kibocsátott 158-as számú rendelet módosítása által növeli azon gyermekek életkor-határát, akik után szüleik betegség esetén szabadságot kaphatnak, hogy a gyermeket külföldre vigyék kezeltetni. Az új szabályzat értelmében minden súlyos betegségben szenvedő 16 éven aluli gyermek szülei betegszabadságot vehetnek ki abból a célból, hogy gyermneküket az Európai Unió egy tagállamába, az Európai Gazdasági Közösségbe, vagy Svájcba kísérjék kezelésre. Ezzel a módosítással az előző törvényhez képest 7 évről 16 évre nőtt a korhatár.

novelik a korhatart

A betegszabadságra szóló igazolást a gyermek romániai kezelőorvosa állítja ki, a külföldi leletek és okmányok hiteles, román fordítása alapján, az országba való visszatéréstől számított legfeljebb 15 napon belül. Az új rendelet ugyanakkor pontosan meghatározza azon súlyos betegségeknek a listáját, amelyek estén a szülő betegszabadságot vehet ki, és rendelkezik az orvosi dokumentáció közlésének lehetséges módozatairól is.

Sz. G. T.