Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Nőtt a légúti megbetegedések száma

Nincs influenzajárvány tájékoztatott sajtóközleményben egy héttel ezelőtt a Bihar Megyei Közegészségügyi Igazgatóság (DSP). Influenzajárvány nincs, viszont egyre több a bakteriális és vírusos eredetű alsó és felső légúti megbetegedések száma Biharban.

nott 1

A részletekről Kóródi László nagyváradi háziorvost kérdeztük, akinek elmondása szerint a november–február között időszakban jelentősen megnő a légúti betegségek száma, ráadásul az enyhe, fagypont feletti hőmérséklet még kedvez is a baktériumok, vírusok szaporodásának. Hangsúlyozta, hogy az is komoly gond, hogy évről-évre egyre kevesebb influenza elleni oltást kapnak. A 2015/2016-os periódusra például csak 16 ingyenes vakcinát kapott a rendelője a közegészségügyiektől, melyből kettőt a személyzetnek kellett beadni, így 14 maradt a krónikus betegek számára. „Két-három éve ennek a mennyiségnek a többszörösét kaptuk, és akkor a jelenlegihez képest jelentősen kevesebb volt a páciensi körömbe tartozók légúti megbetegedési aránya” – fogalmazott a háziorvos. Mint hozzátette, ha hidegebb lenne, akkor nagyobb mértékben pusztulnának el a baktériumok, ám ebben az enyhe időben a közösségekben – óvodákban, munkahelyeken, tömegközlekedési eszközökön, bevásárlóközpontokban stb. – az emberek terjesztik a betegséget.

Jó tanácsként Kóródi doktor hangsúlyozta, hogy megfelelő életmóddal megelőzhető a betegség: erősítsük szervezetünket C-vitaminnal, fogyasszunk sok gyümölcsöt, gyógyteát, öltözzünk rétegesen, ha pedig érezzük, hogy mégis reszel a torkunk, kerülget a megfázás, akkor szedjünk gyulladáscsökkentő patikaszereket. Az immunrendszerünket pedig nemcsak vitaminokkal, hanem fehérjebevitellel is erősíthetjük, tehát lényeges a kiegyensúlyozott táplálkozás.

(sükösd)