Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Nótaszóval és tánccal a hideg ellen

Rendhagyó programokkal várta a résztvevőket és minden érdeklődőt az idén is megrendezett Érmelléki Ősz. Szüreti bál és csapatvetélkedők tették igazán színessé a hétvégét.

A rendezvények sorozatát id. Boér Péter Pál Megtisztult ablakok című regényének bemutatása nyitotta meg szeptember 25-én, péntek délután. A kötetről elsőként Holczman Ilona, a székelyhídi Petőfi Sándor Elméleti Líceum magyartanára beszélt, aki elárulta, hogy két évvel ezelőtt egy novelláskötetet is volt szerencséje bemutatni az író tollából. Kiemelte annak jelentőségét, hogy a szerző számára az Érmellék szolgált nem csupán munkaműhelyül, hanem ihletforrásként is. A mű az értelmiségi lét, a tanári sors mindennapjaival foglalkozik a második világháborút követő évtized Romániájában, a kommunizmus ínséges, személytelen világában. A szerző képviseletében, aki egészségügyi okok miatt nem tudott megjelenni, felesége, Boér Elvira folytatta a méltatást. Az 1959-ben született író tizenöt éves koráig Nagykágyán élt, mert szülei itt kaptak oktatói állást, majd Nagyváradon telepedett le. Egy éve költözött vissza feleségével Nagykágyára. A bemutatót a líceum XI. D osztályos diákjainak néhány perces műsora tette érzékletesebbé, akik tanárnőjükkel együtt részleteket olvastak fel a történetből. A bemutató végén meg lehetett vásárolni a köteteket. A bemutatót a líceum XI. D osztályos diákjainak néhány perces műsora tette hangulatosabbá. A fiatalok tanárnőjükkel együtt részleteket olvastak fel a történetből. A bemutató végén meg lehetett vásárolni a köteteket.

A regényt bemutató Holczman Ilona tanárnő és a szerző felesége, Boér Elvira

A regényt bemutató Holczman Ilona tanárnő és a szerző felesége, Boér Elvira

A rendezvény első napján egy rendhagyónak számító versenysorozat vette kezdetét a városi strandon. Idén számos versenyszámban vetélkedtek egymással a csapatok, amelyek ez alkalommal baráti társaságok szerint szerveződtek, és most először több csapat is a környék községeit és falvait képviselte. A hétvége eltökélt együttesei: a kágyai Ászok, a székelyhídi Petőfi, a szentmiklósi Betyárok, a székelyhídi Gyöngyvirágok, a kágyai Ifik, és a székelyhídi Futótűz voltak. A húszfős csapatok a hétvégén újra és újra kisebb létszámú formációkká alakulva mérték össze rátermettségüket.

Tompeti és barátai gyülekező csoportja

Tompeti és barátai gyülekező csoportja

Az este első feladataként a versenyző csapatok egyenként előadták verses-zenés bemutatkozó produkciójukat. A következő versenyszámban 65 általános műveltséget próbára tevő kérdésből kellett választaniuk a csapatoknak.

Szombat reggel a zuhogó eső ellenére népes társaság gyűlt össze a városi strandon, hogy egészségügyi tanácsadást kérjen Koroknainé Székelyhídi Margittól, a Debreceni Egyetem Szociológia és Szociálpolitika Tanszékének volt hallgatójától. A védőnő látás- és hallásvizsgálatot végzett a gyerekeken, és egészségügyi tanácsokkal látta el a felnőtteket egy új, még tesztelés alatt álló módszer segítségével. Egy internetes portál segítségével felmérte a jelentkező egészségi állapotát, és ennek függvényében azokat a kockázati tényezőket, amelyek kiértékelésekor egyúttal hasznos tanácsokat adott az eredményeiken változtatni szándékozóknak.

A szüreti bál táncosai útra készen állnak

A szüreti bál táncosai útra készen állnak

A délelőtt a kicsiké volt, akiket Tompeti és barátai szórakoztattak a strand rögtönzött színpadán. A debreceni testvérpár már hat éve varázsolja el a közönségét, egy csodálatos interaktív zenés műsorral ajándékozta meg a kicsiket és nagyokat. Közösen keresték meg a cinege cipőjét, elénekelték a török Mehemet és a jó kobold meséjét, a világ leggyorsabb almadalát, a csikizős rock’n rollt, a sellőtáncot; együtt számoltak a kispajtásokkal, és végül előadták a csigatánc szupercsiga változatát.

A szüreti bál táncosainak felvonulása traktoron

A szüreti bál táncosainak felvonulása traktoron

A kora délutáni órákban a gyermek és a felnőtt sportvetélkedőknek adott teret a település líceumának sportcsarnoka. A gyerekek ügyességi feladatokban kellett helytálljanak: zsákban futottak, váltva futottak és békát kerestek. A felnőttek ötfős focicsapatokban mérték össze labdavezetési képességeiket. A meccsek kétszer tíz percig tartottak.

A vetélkedőkkel párhuzamosan zajlott a délelőtti órákban megindult szüreti felvonulás Székelyhíd utcáin. A bálozók jó hangulattal és nótaszóval próbálták meg elűzni a felhőket. Délután vette kezdetét a várva várt mustra a csapatok feldíszített pincéiben, amelyekben finom ételekkel és italokkal várták a zsűrit, akik szívesen végigkóstolták az asztalok bőséges kínálatait. A pincékben megteremtett mulatós hangulat a szüreti bálnak helyt adó Sörkertben tetőzött, ahol a Nosztalgia Együttes szolgáltatta a talpalávalót.

A csapatok az előírásoknak megfelelően készülnek a paintballcsatára

A csapatok az előírásoknak megfelelően készülnek a paintballcsatára

A rendezvény utolsó napján a csapatok nagy része korán nekilátott az egyik utolsó versenyszámnak: a főzésnek, hogy a hozzávalók ügyes adagolásával majd mennyei ízeket kanalazzanak a kóstoló zsűritagok tányérjaiba. Mialatt az üstök finom illatokkal csalogatták az elhaladókat, a város sportpályáján lezajlott a vetélkedő utolsó versenyszáma is, a paintball. A csapatok először meghallgatták a játék ideje alatt kötelezően betartandó szabályokat, majd megmutathatták stratégiai tudásukat az akadálypályán, ahol védőfelszerelésük színes pontjai árulkodtak taktikai játékuk sikerességéről.

A csapatok mindvégig jól teljesítettek, és szoros eredmények alakultak ki az egyes versenyszámokban. Az abszolút győztesek a székelyhídi Gyöngyvirágok lettek 31 ponttal, míg a második helyezett, a szintén székelyhídi Futótűz csak egy ponttal maradt mögöttük. A dobogó harmadik helyén a hegyközszentmiklósi Betyárok és a kágyai Ászok osztoztak A nyertesek 5000, 3000 és 2000 lejt tudhattak a magukénak a díjkiosztó után, az utóbbi összeget elosztották a két csapat között.

Szamos Mariann