Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Nők Szent László útján

A hétvégén megtartották a Partiumi önkormányzatok döntéshozatalában tevékenykedő hölgyek konferenciáját Nagyváradon. A megnyitón Bíró Rozália, a RMDSZ Nőszervezetének elnöke köszöntötte a jelenlévőket, aki elmondta, miért fontos az, hogy nők is kerüljenek döntéshozatali tisztségekbe. Az elnök elmondása szerint a nők többfelé képesek figyelni, a problémamegoldó képességeikkel minden helyzetet képesek kézben tartani és a megoldani. Hozzátette azt is, hogy a nőknek össze kell fogniuk a sikerek érdekében, valamint, hogy akik fiatalabbak azokat az idősebbnek tapasztalatukkal kell segíteniük.

Marina Ida, Hegedűs Csilla, Bíró Rozália, Kéry Hajnal

Marina Ida, Hegedűs Csilla, Bíró Rozália, Kéry Hajnal

Az ünnepi köszöntők után Hegedűs Csilla, az RMDSZ ügyvezető alelnöke ismertette Szent László útja elnevezésű projektjüket, amelynek segítségével fel szeretnék fedezni a lovagkirályhoz köthető magyarországi és erdélyi területeket. A projekt keretében eddig 44 települést jelöltek ki, ahol a turizmus fellendítése céljából Szent László-állomást létesítenének. Hegedűs Csilla elmondta, hogy az első fázison, vagyis a kutatáson túl vannak, megvizsgálták hol vannak a lovagkirályhoz kapcsolódó helyek Erdélyben és Észak-Magyarországon. Azokon a településeken, ahová a Szent László mondák visznek, vagy van Szent Lászlóról elnevezett építmény, esetleg magát a települést nevezték el a lovagkirályról, szeretnének turistacsalogató létesítményeket építeni, például panziókat. Nemcsak turistákat vonzanák így az adott régióba, hanem munkát is adnak az egyes települések lakóinak. A tervek szerint ezeket a a látványosságokat az internetes térképeken valamint a Szent László út honlapján is feltüntetnék.

Vincze-Nagy Anikó