Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Nők a politikában

Két olyan megoldásra váró társadalmi problémát érintett péntek délelőtti sajtótájékoztatóján Biró Rozália RMDSZ-es szenátor, amelyekkel naponta szembesülhetünk és amelyeket mégis nyílt titokként és nem megfelelő súllyal kezel a társadalom.

Az első napirendi pont a családon belüli erőszak, illetve az ezzel kapcsolatos lehetséges megoldások voltak. Biró Rozália elmondta, lehetősége volt arra, hogy megpályázzon egy 2017-ben életbe lépő támogatást, mely révén a családon belüli erőszak áldozatainak menedéket, szociális támogatást tudnának nyújtani. A dolog érdekessége, hogy eddig Romániában csak a gyámügyi hatóságok és az önkormányzatok pályázhattak, de szerencsére sikerült elérni, hogy civil szervezetek is részt vegyenek ezeken, ugyanis a bukaresti Esélyegyenlőségi Ügynökség háromirányú pályázatot írt ki a 2017–2020 közötti családvédelmi pályázatokra. Jelenleg működnek ugyan olyan intézmények, ahol foglalkoznak a családon belüli erőszak áldozatainak – elsősorban a feleségeknek, gyerekeknek – a megsegítésével, de figyelembe véve azt a statisztikát, amely felméri ennek a brutális jelenségnek az arányait, be kell látni, a már meglévő menedékhelyek vajmi kevesek.

nok a politikaban

Nagyváradon is van ilyen menedékhely, de ennek a helye titkos, pont a védelem alatt álló nők és gyerekek miatt, mondta el a szenátor, de a cél újabb befogadó, ideiglenes elhelyezést biztosító központok és nappali menedékhelyek biztosítása.

Egy ilyen menedékhely létrehozásra három éven át összesen 23 millió lejt adnának, de aztán kérdéses lenne, miből tartják fenn tovább ezeket a központokat, ezért a szenátor most azon dolgozik, hogy a megyei tanácsok is támogathassák a hasonló intézményeket, mert így nagyobb az esély azok fenntartására, mintha csak ahelyi önkormányzatokra lennének utalva. Ez a gond sokkal komolyabb, mint egyesek gondolnák, mutatott rá Biró Rozália, ugyanis Romániában megdöbbentő adatok láttak napvilágot a családon belüli erőszakról. Egy évben például 150 halálos áldozata volt a családon belüli erőszaknak, és figyelembe véve, hogy az esetek alig egyharmada derül ki, a valóság ennél is durvább.

A sajtótájékoztató második részében megtudtuk, jól halad annak a törvénytervezetnek az ügye, amely a 2020-as választásoktól lépne érvénybe Romániában. Ez egy törvénymódosítás lenne, mely ha életbe lép, előírja majd, hogy az „ellenkező nem”, azaz amelyik kisebbségben van a jelöltlistákon, legalább 30%-os képviseletet kell kapjon. Magyarán fogalmazva arról van szó, hogy a nők az eddiginél nagyobb részarányban vegyenek részt a politikában és a döntéshozatallal megbízott intézmények vezetésében.

Szőke Mária