Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Női zeneszerzők IV.

(folytatás tegnapi lapszámunkból)

 

Varga Judit (1979–) magyar zeneszerző. „Nehéz pálya a miénk. Nagy szabadságot követel ez a hivatás. Van, amikor egyszer csak jön az ihlet, és az ember lázas komponálásba kezd, ha kell, éjnek évadján. Ezek csodálatos pillanatok. Máskor meg hiába szorít a határidő, végigülöm az éjszakát, mégsem jön a sugallat. Erre szoktam azt mondani: mi, zeneszerzők, az ihlet szolgái vagyunk.” Számos nemzetközi zongora- és zeneszerzésverseny első helyezettje, rendszeresen koncertezik Európa számos országában. Zeneszerzés tanulmányait 2005-ben kitüntetéssel végezte a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, illetve a bécsi Zeneművészeti Egyetemen folytatta tanulmányait zongora, zeneszerzés, valamint alkalmazott- és filmzene szakon. Zeneszerzőként különösen érdekli rövidfilmek és színházi előadások megzenésítése, valamint multimédiás rendezvényekre írt kompozíciók.

Varga Judit

Varga Judit

Meskó Ilona (1981–) zeneszerző, karmester, korrepetitor. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zeneszerzés, illetve karmesterképző tanszakán végzett. A Ventoscala Szimfonikus Zenekarnak megalakulása óta karmestere és vezetője, tagja a Horgas Quartetnek és a Magyar Zeneszerzők Egyesületének, illetve a Vántus István Társaságnak. Zeneszerzés tanárai: Vajda János, Kocsár Mikós, Csemiczky Mikós és Petrovics Emil. 2004-ben a New Yorki Zeneakadémia és a Juilliard School biztosított koncertlehetőséget Szénné vált szeretők című darabja bemutatására. Művei rendszeresen elhangzanak kortárs zenei sorozatokban. Egyedüli magyarként jutott be az 51. Besançoni Nemzetközi Karmesterverseny, a világ egyik legnagyobb karmesterversenyének döntőjébe a legjobb húsz karmester közé, több száz, 35 éven aluli versenyzőből kiválasztva.

Meskó Ilona

Meskó Ilona

Makkai Gyöngyvért (1960–) diákkori emlékei a Marosvásárhelyi Művészeti Líceumhoz kötik. Ide tért vissza a kolozsvári Gh. Dima Zeneakadémián szerzett muzikológusi diplomájával, valamint azzal a pedagógiai tapasztalattal, amelyre a tanulmányi évek elvégzése után tett szert, előbb Bihardiószegen, majd egy budapesti általános iskolában. 2007 óta a marosvásárhelyi Művészeti Egyetemen tanít. Doktori tézise alapján megjelentetett könyvének címe A zene színházdramaturgiai szerepvállalása. Egyéb publikációi: Gioco grottesco, Kristályok (partitúra), Kotta, rakotta, terakotta című kánongyűjtemény. A Groteszk játék című vonóstrióját Nagyváradon 1997-ben mutatták be. Szülővárosában első alkalommal 2004-ben volt szerzői estje a Marosvásárhelyi Állami Filharmónia szervezésében.

Makkai Gyöngyvér

Makkai Gyöngyvér

Réthy Brigitta (1987–) fiatal nagyváradi zeneszerzőnő, aki már több alkalommal is saját maga mutatta be zongoradarabjait a női zeneszerzők fesztiváljának keretein belül.

Réthi Brigitta

Réthi Brigitta

 

 

A nagyváradi múzsa

András Enikő (1946 november 6.–2016. november 28.) nagyváradi karmester, zenetudós, zenekritikus, egyetemi tanár, zeneszerző. A Kolozsvári Gh. Dima Zeneakadémián szerzett diplomát, 1996-ban alapító tanára, és nyugdíjba vonulásáig oktatója és tanszékvezetője is volt a mai Partiumi Keresztény Egyetem Zenepedagógia szak elődjének, a Sulyok István Református Főiskola egyházzene szakának. Szerénységéről, nagyságáról és mélységes szakmai alázatáról tanúskodik a következő vallomás is, melyet egyik koncertje után adott. „A koncert 1977-ben az árvíz után volt, nem volt szabad tapsolni, de egy bácsi felállt és megköszönte a szép előadást, mire kitört a vastaps. Amikor Fuhrtwenglert megkérdezték, hogy tud ilyen fantasztikusan vezényelni, na, mit válaszolt? »A karmester dolga az, hogy ne zavarja össze a zenekart«. Én is csak ezt tettem. Nélkülük nem létezik se zene, se szimfónia, semmi! Beethoven VII. szimfóniáját, Mozart c-moll zongoraversenyét vezényeltem”.

5

András Enikő

Szinte élete végéig komponált. Egyik legutolsó műve a Kolozsvári Bábszínház 2014-ben bemutatott Tornyocska című előadásának zenei része volt, melynek rendezője Jakab Ildikó. A PKE zenetagozatán zeneelméletet, formatant, összhangzattant, partitúraolvasást tanított, de mindenen túl a zene szépségét, gyógyító erejét, a szép iránti szeretetét tolmácsolta a diákoknak. Eltávozásakor egyik partiumos diákja így búcsúzott tőle: „Előttem van az arca. Ahogy belobbant dús hajával a terembe és dialógusba kezdett velünk. Majd leült a zongorához és eljátszott mindent is. Közben mesélt, formatanról, az általa zongorázott darab szerzőjének életéről és az akkori korszakról meg ellenpontról, meg a hangok és harmóniák közötti matematikai és egyéb finom összefüggésekről. Most biztosan kapott egy nagyon szép zongorát. Valami földöntúlit. És ott ül és zongorázik. Mindent is. És magyaráz az angyaloknak. Mert az angyalok nem tudják. Biztosan nem tudják, amit ő. Lehet, épp összhangzattant magyaráz valamelyik orgonáló angyalnak. Biztosan szükségük lehetett egy professzorra. Mert az angyalok biztosan nem tudják, amit ő. Csak kicsit szomorú vagyok. Most kicsit nagyon. Mert valahol titkon reméltem, hogy egyszer még valamikor majd leül a zongorához és újra magyarázni fog nekem meg a többieknek. Csókolom, András Enikő tanárnő. Örülök, hogy ismerhettem”.

Brugós Anikó,
a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem Zeneművészeti Tanszékének tanársegédje

 

(vége)