Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Nő a temetési támogatás

2018. január 1-jétől kezdődően a Bihar Megyei Nyugdíjpénztártól lehet igényelni a temetési támogatást. Társadalombiztosítással rendelkező állampolgárok, illetve a rendszerben regisztrált nyugdíjasok esetében a támogatás idén eléri a 4162 lejt, míg az elhunyt – de biztosítással nem rendelkező – családtagok esetében 2081 lej értékű támogatás igényelhető.

no a temetesi

Ez gyakorlatilag 1000 lejes növekedést jelent a temetési támogatásban az előző évhez képest, amikor is a legnagyobb igényelhető támogatás (biztosított személy elhunytakor) 3131 lej volt, illetve (biztosított személy családtagjának elhunytakor) 1566 lej volt. Változást jelent ugyanakkor, hogy míg ez idáig a munkaadó feladatkörébe esett a temetési támogatás, addig idéntől a nyugdíjpénztár kezeli.

2018. január 1-jétől tehát a Bihar Megyei Nyugdíjpénztárnál lehet temetési támogatásért folyamodni, visszamenőlegesen is (betartva a 3 éves határt). A támogatást egyetlen személy veheti fel a halott után, legyen az házastárs, gyermek, szülő, gyám, kurátor vagy bármely személy, aki hivatalos iratokkal tudja igazolni, hogy a halálesettel kapcsolatos költségeket állta. A támogatást kizárólag abban az esetben ítélik oda, ha egy halott után csak egyetlen hozzátartozó részéről érkezik ilyen jellegű kérvény.

Sz. G. T.