Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Nincs változás a megyei tanácsnál

Továbbra sincs új tagja a Bihar megyei tanácsnak, miután a kedden megtartott decemberi ülésen ismét nem iktathatták be az új szociáldemokrata párti önkormányzati képviselőt.

nincs

Az első napirendi pont 17 ige szavazatot kapott, előbbit az RMDSZ-PSD-ALDE koalíció tagjaitól, míg a nemzeti liberális párt (PNL) 17 tagja a mandátumigazolás ellen szavazott.

Bár – mint Ioan Mang alelnök felidézte – a liberálisok az ígérték, hogy ha a PSD-ből kizárt, s emiatt mandátumát elvesztett Ana-Maria Tiron prefektúra elleni pere lezárul, nem akadályozzák az PSD-s tanácstag, Adrian Szatmari mandátumának igazolását, ez most sem történt meg. Dacian Foncea PNL-s tanácstag szerint most arra várnak, hogy január 7-én a bíróság döntsön arról, joggal minősítette-e megürültnek a kormánybiztosi hivatal az önkormányzati képviselői helyet. Mang szerint a közigazgatási törvény szerint mindenképpen, hiszen az előző önkormányzati képviselőt kizárták a pártból, s azt is elmondta: pénteken tárgyalják a Satmari által a PNL-sek ellen indított pert.

Ezt követően mondhatni a megszokott mederben folyt az ülés, a liberálisok egyes határozatokat támogattak – ilyen volt például a megye költségvetésének módosítása, vagy a megyei ipari parkokért felelős társaság tőkeemelése,  más határozatokat viszont megbuktattak. Továbbra sem hagyták jóvá sem azt, hogy a megyei hivatalos közlönynek megbízott vezetője legyen, de nem egyeztek vele a versenyvizsga kiírásába sem erre a tisztségre. Ekkor már Pásztor Sándor megyei tanácselnök is megkérdezte, hogy akkor, ha mindkét megoldást ellenzik, mégis mit javasolnának – erre azonban nem volt válasz. Az ülésen meghosszabbították ugyanakkor a csegődi kastély bérleti szerződését a Tisza-család képviselőivel, de jóváhagyták azt is, hogy új helyet keressenek azoknak a fogyatékkal élőknek, akik majd elköltöznek Csegődről.

F. N. L.