Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

„Nincs kire szavazzanak a magyarok Biharban!”

A közeledő parlamenti választásokról tartott sajtótájékoztatót tegnap Nagyváradon az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) Bihar megyei elnöke, Csomortányi István (képünkön). Mint elmondta, annak ellenére, hogy több ízben tett a megyei néppárt vezetősége olyan javaslatot, miszerint a Bihar megyei polgári oldal akár támogatná is a december 11-i választásokon az RMDSZ listáját, ha a képviselőjelölt-listáról Szabó Ödön és Bíró Rozália visszalépnek a maguk mögé utasított feddhetetlen jelöltek javára. Előbbiek ugyanis nem egy kétes, korrupciógyanús ügy főszereplői, és a megye legmegosztóbb személyiségei között vannak számon tartva.

nincs kire (ha fer)

Mivel a Bihar megyei Szövetség nem adott érdemi választ az ügyben (de megüzenték, hogy nem hajlandók visszalépni, s ez meg is jelent a megyei sajtóban), az EMNP megyei vezetősége úgy értékeli, a megyében nincs olyan lista, amelyre nyugodt lelkiismerettel szavazni lehetne. A román pártlistákra sem, hiszen egyetlen román politikai alakulat sem tartotta még fontosnak a magyarság jogainak érvényesítését.

A demokrácia szabályai szerint tehát az is tudatos „választás”, ha az EMNP szavazóbázisa nem nyilvánít véleményt, azaz nem vesz részt a választásokon.

Azonban a hazugságkampány teljes gőzzel dübörög – sommázott Csomortányi –, mindenütt azt szajkózzák, hogy sikerült összefogni a Magyar Polgári Párttal (MPP) , de ez az összefogás Bihar megyében álságos kijelentésnek bizonyul, egy színjáték csupán, mellyel félre akarják vezetni a szavazókat.

Ugyanakkor az RMDSZ mintha megfeledkezne arról, hogy az úgynevezett, hírhedt „Lex RMDSZ” szerint négy megyében (Hargita, Kovászna, Maros, Szatmár), minden bizonnyal meg lesz a húsz százalékuk, de Biharban csak egy tulipános képviselő nyerhet, ha elegen mennek szavazni rájuk, akkor is, a második képviselő Bíró Rozália lenne, de az ő törvényhozásba való bejutásához a néppárt nem járul hozzá.

Csomortányi ismételten felszólította az RMDSZ jelöltjeit, hagyjanak fel a tanintézetekben, árvaházakban, idősotthonokban és a templomokban való kampányolással, mivel „gusztustalan, amit művelnek.”

Szőke Mária