Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Nincs beázás, de van huzat

Tegnapi terepszemlénken, a nagyváradi nagypiacon néztünk körül, de most nem az árukészletet vettük górcső alá, hanem azt hogy milyen körülmények között dolgoznak ott az árusok a hűvös időjárás beálltával. Tavaly az eső komoly károkat okozott a népművészeti standokon, ugyanis annyi eső esett be az újonnan készült tető résein, hogy vödröket kellett a „csepegők” alá tenni – panaszolta az egyik árus.

nincs beazas

Idén a helyzet jobb abból a szempontból, hogy befoltozták azokat a réseket, amelyeken az eső befolyt, de a fedett csarnokok oldalain még mindig vannak rések. Ezeken a kis részeken bever az eső is, de a legnagyobb gondot az jelenti, hogy igen nagy huzat van a csarnokokban, így az árusok könnyen és sokszor megbetegednek. Többen is panaszkodtak, arra, hogy tarthatatlan a helyzet a huzat miatt. Az egyik árus például csak vattapamaccsal a fülében képes árulni, mert elmondása szerint már többször megbetegedett a huzattól.

A piac több részén is megnéztük a fedett csarnokokat, amelyek közül, csupán a népművészeti termékeknél (a nagypiac főbejáratánál) vannak ilyen jellegű gondok. A zöldség,– és virágárusoknak valamint a ruhaárusoknak fenntartott fedett csarnokokba nem esik és nem esett be az eső. Ez azért is felettébb érdekes, mert a népművészeti termékek, amik fából, gyapjúból vannak, komolyan károsodhatnak, ha víz éri őket. Az árus, akivel beszéltünk elmondta, hogy tavaly több terméke is tönkrement a beázó tető miatt.

Ezeket a problémákat, a piac vetőségének kellene megoldania, hogy a tőlük nem kis összegért bérelt helyeken biztonságban legyenek mind az eladók mind a portékájuk.

Vincze-Nagy Anikó