Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Népzenei fesztivál Váradon

Július 1-jén és 2-án tradicionális népzenei fesztivál lesz Nagyváradon a vár udvarán.

Mircea Jacan, Pop Ana Angela, Maria Mihaela Dindelegan és Angela Lupşea

Mircea Jacan, Pop Ana Angela, Maria Mihaela Dindelegan és Angela Lupşea

A Bihar Megyei Nők Egyesülete (UFB) szervez folklórfesztivált a nagyváradi önkormányzat, a Körösvidéki Múzeum, a Bihar Megye Kultúrájáért Egyesület (Direcţia pentru Cultură Bihor) és a Bihar Megyei Tradicionális Kultúra Konzerválásáért és Népszerűsítéséért Megyei Központ (Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor) támogatásával.

Az ingyenes fesztivál kínálatát Pop Ana Angela, az UFB elnöke, Maria Mihaela Dindelegan, az UFB alelnöke, Mircea Jacan, a Bihar Megye Kultúrájáért Igazgatóság és a Bihar Megyei Tradicionális Kultúra Konzerválásáért és Népszerűsítéséért Megyei Központ vezetője, valamint Angela Lupşea, a Vár- és Várostörténeti Múzeum igazgatója ismertette.

Pop Ana Angela az esemény jelentőségét a folk zene népszerűsítésében jelölte meg, amit terveik szerint a továbbiakban évente szeretnének megrendezni.

Maria Mihaela Dindelegan először is köszönetet mondott minden támogatónak, és  közölte, hogy a meghívott, ismert helyi és hazai énekesek fellépése által szándékaik szerint dialógust szeretnének kezdeményezni a fiatalabb generációkkal, így például nagyváradi fiatal tehetségek is fellépnek, mint Alexa Bercea, Antonia Ganea vagy Sergiu Nică, illetve az idősebb generációkat képviselve Traian Cosma, az egykori Metropol együttes tagja, valamint olyan neves bukaresti művészek, mint Mircea Bodolan vagy Victor Socaciu. A 19 órakor kezdődő két estés programok alatt a helyi fellépők körülbelül 20 percet, míg a meghívott előadók 40–50 percet szórakoztatják majd a közönséget. Az alelnök ugyanakkor azt nyilatkozta, hogy egyelőre nem sikerült magyar énekeseket beszervezni, de amennyiben találnak olyanokat, akik szívesen fellépnének, ezt természetesen lehetővé teszik számukra.

Angela Lupşea azt ígérte, hogy a vár területe vonzó lesz a fesztiválozók számára, és igyekeznek majd az időjárási viszonyoknak megfelelő körülményeket biztosítani.

A szervezők nyitottak arra a lehetőségre is, hogy kibővítsék a fesztivál időtartamát, és fellépőinek listáját, amennyiben újabb szponzorok jelentkeznek.