Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Néptánccal indult a dél-bihari magyarság ünnepe

A hétvégén megtartott III. Fekete-Körös Völgyi Magyar Napok pénteken délután Várasfenesen kezdődött el a rendezvényen már hagyományos néptáncegyüttesek találkozójával. A dél-bihari településen tizennégy csapat lépett a közönség elé.

A dél-bihari magyarság ünnepe, mint a korábbi években is, felvonulással kezdődött. A néptáncos találkozóra érkezett fiatalok a település központjában gyülekeztek, majd népviseletbe öltözve indultak útnak, énekelve, a helyi kultúrház udvarára invitálva az utcaajtókba kiálló, ablakokba kikönyökölő bámészkodókat. Mintegy háromszáz néptáncos fiatal vonult végig Fenes utcáin, elöl a legkisebbek, ám ők voltak a leghangosabbak, teli torokból énekelték a népdalokat és magyar nótákat, őket kísérte egy tangóharmonikás.

A háromszáz néptáncos végigvonult a falu magyarok által lakott utcáin

A háromszáz néptáncos végigvonult a falu magyarok által lakott utcáin

A hívogató körút végén, mire a menetelők megérkeztek a művelődési ház udvarára, a népes és lelkes közönség tapssal fogadta őket. A megjelenteket Hodgyai Edit, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének népi kultúráért és hagyományőrzésért felelős ügyvezető alelnöke köszöntötte. Mint elmondta, tizennégy település magyar néptánccsoportja, azaz közel háromszáz néptáncos érkezett Várasfenesre, hogy produkcióikkal feledhetetlen élményt nyújtsanak a helybélieknek. Halász Ferenc fenesi alpolgármester a szervezésben részvevők munkájáért mondott köszönetet, kiemelve Egyed Istvánt, aki a hatalmas mennyiségű toroskáposztáért felelt. A helybéliek ugyanis kitettek magukért, két disznót is vágtak, hogy valamennyi Fenesre érkezőt megvendégelhessék. Cs. Fenesi János költő külön erre az alkalomra írott versét szavalta el a megnyitón, majd Borsi Lóránt főszervező emelte ki: az a rendezvény sikeres, aminek az eleje és a vége sikerül. Az pedig nem kétséges, hogy a néptáncegyüttesek találkozója megfelelő kezdetnek bizonyult. Szabó Ödön parlamenti képviselő, a Bihar megyei RMDSZ ügyvezető elnöke elmondta, a helybéliek jó emberként a rendezvény mellé álltak, és mindent megtettek annak sikeréért. Kiemelte azokat a polgármestereket, táncegyüttes-irányítókat, kultúrházigazgatókat, akik felvállalták, hogy elküldik, illetve elhozzák a fellépőket a Fekete-Körös Völgyi Magyar Napokra. A képviselő felidézte, az első rendezvényen bemutatták Petőfi Sándor tervezett szobrának makettjét, amit fel is avattak Belényesben, tavaly bemutatták Bartók Béla-szobormakettjét, ezt szombaton adták át Köröstárkányban, nemrég pedig bemuatták IV. Béla király mellszobrának makettjét, amely alapján elkészül a büsztöt, amit a tervek szerint jövőre Várasfenesen avatnak fel. A megnyitón Szabó Ödön átadta a makettet Halász Ferenc alpolgármesternek.

A megnyitón: előtérben Szabó Ödön IV. Béla király szobormakettjével, a háttérben Cs. Fenesi János, Borsi Lóránt, Halász Ferenc és Hodgyai Edit

A megnyitón: előtérben Szabó Ödön IV. Béla király szobormakettjével, a háttérben Cs. Fenesi János, Borsi Lóránt, Halász Ferenc és Hodgyai Edit

neptanccal 4 (tartalek)

A késő délután és az estét is betöltő néptáncprogram keretében fellépett a paptamási Gilice, a biharszentjánosi Szentjánosbogarak, a borsi Galagonya, a magyarremetei Kéknefelejcs, az érmihályfalvi Nyíló Akác, az érsemjéni Ezüstperje, a bihardiószegi Szömörce, a belényesújlaki Rezgő, a micskei Görböc, a szalárdi Pitypang , a mezőtelegdi Pacsirták és az érkörtvélyesi néptánccsoport, valamint a szentjobbi népdalkórus és az érkeserűi népdalkör.

Cs. Fenesi János stílusosan verssel köszönte meg kötetének megjelentetését

Cs. Fenesi János stílusosan verssel köszönte meg kötetének megjelentetését

Bár eredetileg a kultúrházba volt tervezve, végül ennek udvarán, a színpadon mutatták be Csukás Fenesi János helybéli poéta versgyűjteményét, amit Borsi Lóránt méltatott, Szabó Ödön mondott köszönetet, valamint három helybéli fiatal szavalt egy-egy verset a kötetből.

Borsi Balázs