Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Néppárti kiértékelés az államfőválasztás nyomán

Tegnap délben az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) képviseletében Zatykó Gyula alelnök és Csomortányi István Bihar megyei elnök tartott kiértékelő sajtótájékoztatót a vasárnap lezajlott elnökválasztások nyomán.

Mint elhangzott, nem örülnek a hétfőn koradélutánig napvilágot látott általános választási eredményeknek, hiszen nyilvánvaló, hogy a magyar kisebbséget látványosan megosztotta a két párhuzamosan elindult magyar jelölt – a néppárt részéről Szilágyi Zsolt, illetve az RMDSZ részéről Kelemen Hunor –, és véleményük szerint e megosztottság miatt is pártolhatott át számos magyar szavazó egyes többségi román pártokhoz, aminek nyomán így drasztikusan csökkent a magyar jelöltekre összességében leadott szavazatok száma.

Nepparti

A Központi Választási Iroda hétfőn 15 óráig kiadott adatai szerint 2,65%-kal szerepelt Bihar megyében Szilágyi Zsolt, országos szinten pedig 0,56%-kal. Ennek ellenére az EMNP Bihar megyei képviselete még bizakodó volt hétfő délután 13 órakor, már ami a Bihar megyében leadott szavazatokat illeti, hiszen mint elmondták, az RMDSZ ezúttal többet veszített, mint amennyit az EMNP nyert a 2012-es parlamenti választásokhoz képest, még ha ez településenként csak néhány száz plusz szimpatizánst is jelentett számukra. Elhangzott statisztikáik szerint Bihar megyében 6500-ról (2012) nagyjából 7000-re nőtt az EMNP-re szavazók száma (még olyan megyei településeken is, ahol egyelőre nincs saját képviseletük), míg az RMDSZ szavazóinak száma megyei szinten 40 és fél ezerről 30 ezer alá esett vissza. Ugyancsak elhangzott statisztikáik szerint Nagyváradon a magyar lakosságnak alig fele adta le voksát az induló magyar jelöltekre. A magyar választók leglátványosabb átpártolása a többségi román pártokhoz nemcsak Nagyváradon, de például az Érmelléken is hangsúlyosan érezhető volt.

Az országosan elért csekély támogatottság ellenére a Néppárt továbbra is folytatni akarja küldetését, ami a mostani régiópolitika megváltoztatására irányul, és ami Erdély számára hosszú távon gazdaságilag is a legjobb megoldás, remélve, hogy etnikai hovatartozástól függetlenül is egyre több választót szólíthatnak meg ezzel a jövőben. Bővíteni akarják továbbá Bihar megye településein is képviseleti hálózatukat.

Tóth Gábor