Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Néppárti állásfoglalás a második forduló előtt

Sajtótájékoztatón közölte tegnap koradélután álláspontját az országos államfőválasztás második fordulójával kapcsolatban az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) nagyváradi irodájában, kommentálva a szervezet hétvégén lezajlott országos elnökségi ülésének egyhangú döntését is, miszerint nem fogadják el Toró T. Tibor elnök és Szilágyi Zsolt alelnök lemondását. A sajtótájékoztatót Szilágyi Zsolt, Zatykó Gyula alelnök, illetve Csomortányi István területi elnök tartotta.

Az EMNP továbbra is tartja magát az eddig képviselt, Románia föderális megújulására vonatkozó állásponthoz: „Igen Erdélyre! Igen az erdélyi jelöltre!”, azaz az EMNP egyértelműen Klaus Johannist támogatja a második fordulóban, és erre bíztat mindenkit, hiszen Románia számára az egyetlen út Erdélyen keresztül vezet Európába, hangzott el.

Nepparti

Ugyanakkor a néppárt elítéli azt az elcsépelt, posztkommunista ellenpropagandát, amivel a versenyben maradt baloldali jelölt, Victor Ponta uszítja a választókat. Azaz elfogadhatatlannak tartják, hogy ismét sikerült a kártyapakliból előhúzni az Erdély elcsatolásával riogató, nemzetiségi indulatokat felborzoló ütőkártyát, hiszen egyértelművé vált az első forduló választási térképén: a Kárpátokon inneni többségnek, beleértve minden itt élő nemzetiséget, elege lett a kormányt jelen pillanatban is képviselő jelölt hazugságaiból. Sajnálattal konstatálta a néppárt ugyanakkor az RMDSZ azon álláspontját, hogy az ország jövőjét illető legfontosabb pillanatban magára hagyta eddigi választóit.

A továbbiakban még Zatykó Gyula tájékoztatott arról, hogy az EMNT 2015. február 28-án fogja országos közgyűlés keretében újratárgyalni a további szükséges szervezeti átalakításokat és az esetleges vezetőségi megújulást.

Tóth Gábor