Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Népművészeti Tábor Érmelléken

Augusztus 22 –26. között második alkalommal szervezték meg az Érmelléki Népművészeti Tábort, amely a Székelyhídi Városi Termálstrandra csalogatta a résztvevőket. A II. Érmelléki Népművészeti Tábor keddtől szombatig zenés, táncos programokkal, valamint helytörténeti és néprajzi előadásokkal várta a kikapcsolódni és tanulni vágyó kicsiket, nagyobbakat és felnőtteket.

nepmuveszeti tabor 1

A tavaly augusztusban életre keltett rendezvény idén a résztvevők létszámában, illetve a bekapcsolódó települések, együttműködő partnerek és támogatók számában is gyarapodást mutat. A tábor szervezőit, Palczert Juditot, a székelyhídi baba-mama kör vezetőjét, Béres Csillát, a Zajgó néptánccsoport irányítóját és Boros Ágotát, a csokalyi iskola vezetőjét mindez arra bátorítja, hogy folytassák tevékenységüket.

Palczert Judit, a tábor ötletgazdája, úgy fogalmazott, hogy a közös cél egy hagyomány megteremtése, amely ilyen formában az Érmellék népi kultúráját kutatja, ápolja és tartja életben.

Az idei tábor különlegessége volt, hogy a gyerekek hangszerekkel is ismerkedhettek, mint például citerával, hegedűvel és brácsával, melyeket az oktatás idejére Érseléndről kaptak kölcsönbe a környékről érkezett oktatók. A táborban idén hajdúsági táncokat, bihari és hajdúsági dalokat tanulhattak a résztvevők. A táborozásra feliratkozott, több mint 150 gyerek közül (az óvodásoktól a kamaszokig) sokan a Böjte Csaba által működtetett otthonokból érkeztek, és az Érmellék olyan települései mellett, mint Érkeserű, Szentjobb, Paptamási vagy Érselénd, távolabbi városokból is jöttek kikapcsolódni és tanulni vágyók, így például Déváról vagy Tusnádfürdőről. A gyerekek napi háromszori étkezést kaptak, sátorozni is lehetett, és természetesen a napi fürdőzések sem maradtak el.

nepmuveszeti tabor 2

A táborozók hét csoportra osztva vettek részt a programokban, amelyek kedden délelőtt indultak, és napi kétszeri, délelőtti és délutáni táncórákkal, illetve esténkénti táncházzal szórakoztattak, valamint napi egy-egy óra zeneoktatásra volt szánva. Az ismeretterjesztő programok közül nagy népszerűségnek örvendett dr. Szabó József diószegi helytörténész „Dobos Gábor, az érmelléki betyár élete” című előadása a híres betyárról, akiről egy dalt is megtanult a nagy csapat Szabó László citeraművésztől, a Nemzeti Művelődési Intézet Hajdú-Bihar Megyei Irodája referensének jóvoltából. A hangszerekkel való ismerkedés szintén lelkesedéssel töltötte el a gyerekeket, akiket a citera mellett a diószegi Heit Lóránd a hegedűvel és a paptamási Bacsó László a brácsával ismertetett meg. A hajdúsági táncok elsajátítása a Debreceni Népi Együttes táncosainak közreműködésével, Hercz Vilmos és Hercz Beáta vezetésével valósult meg, a néptáncegyüttesek csapatát pedig Heit Lóri érmelléki népi zenekara is gazdagította. „Mi a szösz?” címmel tartott múzeumpedagógiai foglalkozást a létavértesi Rozsnyai István Muzeális Gyűjtemény munkatársa,  Kővári Emese, valamint Élet az érmelléki lápon” címmel dr. Wilhelm Sándor biológus szólította meg a gyerekeket. A program ugyanakkor népművészeti és helytörténeti jellegű kiállítások magángyűjteményekből származó anyagának megtekintésére is lehetőséget adott, mint például Kéri Gáspár székelyhídi fogorvos és tájház-építő ruhagyűjteménye olyan szép darabokkal, mint a cifraszűr, és természetesen különböző, egykori használati tárgyak, mint a szőlőprés, a mángorló, illetve a helyi családok jóvoltából régi fényképek is bemutatásra kerültek.

A tábor záróattrakcióját, szombat délután, a résztvevő gyerekek nagysikerű bemutatója adta, akik az öt nap alatt elsajátított táncismeretüket mutatták meg élő zenekari kísérettel. Három néptánccsoport, három gyerekekből álló és egy felnőttekből álló citeracsoport, valamint egy vonós csapat szerepelt a színpadon.

A rendezvényt a Székelyhídi Gyermek Jézus Szabadidő-és Sportközpont és a Debreceni Jövődért Alapítvány szervezte. Támogatók: a helyi lakosság, a székelyhídi önkormányzat, és a Bethlen Gábor Alap.

A szervezők köszönetüket fejezik ki a tábor létrejöttének megvalósításához nyújtott segítségekért. Céljuk, hogy az érmelléki népi kultúrához kötődő tevékenységük hagyománnyá érjen.

Szamos Mariann