Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Népi mesterek a parkban

Népi mesterségek gyakorlóival és portékáikkal telt meg hétvégén a nagyváradi Rhédey (Bălcescu) park, ugyanis idén tartották meg 24. alkalommal népi mesterek vásárát. Akik a hétvégén ellátogattak a parkba hagyományos, kézzel készített tárgyakat vásárolhattak maguknak és szeretteiknek. A váráson lehetett találni kézzel készített, hagyományos ékszereket, fazekakat, üvegdíszeket, mézeskalácsot és minden mást, amit csak szem s száj kíván.

Dísztányérok

Dísztányérok

Radics László és édes alkotásai

Radics László és édes alkotásai

A hazai népművészek mellett erre az eseményre a határon túlról is érkeztek kézműves mesterek. Egyikük Radics László debreceni mézeskalács készítő, aki elmondta lapunknak, hogy idén tizenkettedik alkalommal látogat el a vásárra termékeivel, a Debreceni Déri Múzeum és a Körösvidéki Múzeum együttműködésének köszönhetően. Mézeskalácsai többek között szíveket, lovakat és más alakokat formáznak, és szemmel láthatólag a váradi közönség egyik kedvencévé váltak az évek során.

Bronzékszereket is lehetett vásárolni

Bronzékszereket is lehetett vásárolni

Színharmónia

Színharmónia

A vásár egyik különlegessége az volt, hogy nagyon sokan ott helyben fűztek gyöngyökből elképesztő ékszerekket. Az egyik gyöngyfűző hölgy, Ungvári Ildikó mesélt nekünk arról, hogy idén hatodik alkalommal vett rész alkotásaival a vásáron, és sokan visszajárnak hozzá és másokhoz is vásárolni. Szerinte Váradon nagy hagyománya van a kézműves vásárnak, sokan vannak, akik ekkor szerzik be a különféle termékeket.

Üvegszobor készül a mester kezei között

Üvegszobor készül a mester kezei között

Kézzel készített ékszerek készültek helyben

Kézzel készített ékszerek készültek helyben

A vásáron különböző civil szervezetek is részt vettek saját készítésű termékeikkel, például a nagyváradi Down-kórosok Egyesületének képviselői s a fogyatékkal élőket gondozó Wilhelmina központ. Ők gyöngyből fűzött ékszerekkel és papírból hajtogatott „szobrokkal” érkeztek, valamint gyertyákat és képeslapokat készítettek a vásárra.

Ungvári Ildikó és kézzel készített portékája

Ungvári Ildikó és kézzel készített portékája

Drágaköves ékszerek standja

Drágaköves ékszerek standja

A fogyatékkal élők munkáinak standja

A fogyatékkal élők munkáinak standja

A vásáron egyébként gazdag volt a felhozatal, nagyon sokan érkeztek különböző kézműves termékekkel, az ékszerektől egészen a fából faragott szobrokig mindenféle különleges alkotás helyet kapott a standokon. Amit fontos megemlíteni, hogy az árak sem verték a csillagos eget, így az vásárlók megengedhetett magának akár egy szép hímes tojást, akár egy cserépfazekat a vasárnapi töltött káposztának. Szinte minden kilátogató vásárolt valamit az árusoktól. Nagy sikere volt a kézzel készült ékszereknek, a hagyományos cserépfazekaknak valamint a mézeskalácsoknak, a hímzett ruhadaraboknak és bőrdíszműves tárgyaknak egyaránt.

Vincze-Nagy Anikó