Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Nepáli beszámoló a presbiteri továbbképzésen

A váradolaszi református egyházközség hagyományos presbiteri továbbképzésének keretében, melyet minden hónap első szerdáján tartanak meg, ezúttal Bán Alpár segédlelkész tartott vetítettképes előadást arról az öthónapos keresztyén missziós munkáról, amelyet 2012-ben végzett Nepálban. Mint mondta, a másfél-magyarországnyi méretű Nepál India és Kína között helyezkedik el, de nem csak földrajzilag, hanem kulturális, politikai és vallási ütközéspontot is képez a két markánsan különböző világ közt.

Nepali 1

Bán Alpár hagyományos nepáli öltözékben

A fiatal lelkész a Himalája 3-4000 méteres magaslatain fekvő khám-magar falvakban, valamint a nepáli fővárosban, Katmanduban végzett missziós munkát, s közben anyagot gyűjtött a magyarok rokonainak tekintett khám-magar népcsoportról. Bán Alpár – aki hagyományos nepáli öltözékben jelent meg a váradi hallgatóság előtt – humoros beszámolót tartott a nepáli tömegközlekedésről. Mint mesélte, a helyi emberekhez méretezett apró távolsági buszoknak nemcsak a zsúfolt belsejében, hanem a tetején is utaztak emberek, sőt néha kecskék vagy egyéb állatok is, és gyakoriak a balesetek.

Nepali 2

Szó esett emellett arról, hogy a nepáli kóbor állatok többnyire nem kutyák, hanem majmok, valamint a hegyi ország gasztronómiájáról is, és a hallgatóság megismerhette a Dal bhat, illetve a Momó nevű hagyományos nepáli ételeket.

Nepali 3

Bán Alpár bemutatta a khám-magarok kopjafaszerű fejfákkal teli temetőit, építkezési hagyományaikat, beszélt vallási szokásaikról, a sámánizmusról, a serpákról és a maoista pártok térségbeli terjeszkedéséről, valamint bemutatta a kukuri nevezetű hajlított tőrt, amit favágástól ételdarabolásig számos célra használnak. Nepállal kapcsolatban megjegyezte: fenségesen gyönyörű és tiszteletet parancsolóan veszélyes vidék, ahol mégis ugyanúgy Istenre kell hagyatkozni, mint itthon.

Sz. G. T.