Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Neoprénruhás szépségverseny

Egy rendhagyó gálaest keretében avatták fel szombaton a Lotus bevásárlóközpont dísztermében a nagyváradi Nautilus Búvárklub legújabb tagjait. A rendezvény keretében, amelyre az ország minden részéről érkeztek érdeklődők, megválasztották a klub legszebb és legtehetségesebb női és férfi búvárját. A különleges, búvárruhás szépségversenyen  hat női és hét férfi versenyző vett részt. A konkurenseknek kérdésekre is kellett válaszolniuk, melyeket az úgynevezett „divemasterek”, vagyis profi búvárok bíráltak el. A végső döntés során pedig a zsűritagok mellett egy szavazatot a közönség is leadhatott. A megmérettetésből végül a Miss kategóriában a kolozsvári Sigina Luca, a Mister kategóriában pedig a fiatal váradi pólójátékos, Antonio Alexandrescu került ki győztesen.

Neopren (1)

A két győztes és Lunca Tamás csapatvezető

Mint Lunca Tamás búvároktató a Reggeli Újságnak elmondta, a Nautilus 2005-ben alakult meg Erdély első búvárklubjaként, s az azóta végzett közel egy évtizedes aktivitás alatt több mint hatszáz tagra tett szert. Elsősorban kurzusokat tartanak, kezdő búvárokat oktatnak Nagyváradon, Nagybányán, Kolozsváron, Temesváron, Aradon és Nagyszebenben. A kezdő elméleti és gyakorlati oktatás Váradon az olimpiai medencében történik, ami után a résztvevőket nyílt vízre is viszik, például a szentjánosi tóra, ahol 8-10 méteres mélységig lehet merülni. Emellett évente több külföldi búvárkirándulást is szerveznek a tagoknak. „Kilenc év alatt a fél világot bejártuk Tájföldtől kezdve Dél-Afrikán, Egyiptomon, Horvátországon át Mexikó partjaiig. Belföldön például a bélisi tóra szoktunk menni, ahol van egy elsüllyedt templom a tó fenekén. Ott szoktunk tartani víz alatti miséket” – tette hozzá klubvezető.

Neopren (2)

A búvárruhás szépségverseny konkurensei

A Nautilus klubba további jelentkezőket is várnak. Mint megtudtuk, a merülés 10 éves kor fölött kezdhető, felső korhatár nincs. Előzetes felkészültség nem kell a beiratkozáshoz, mindössze egy orvosi papírra és egy alapfokú úszástudásra van szükség a kezdéshez. A tanfolyamo sikeresen elvégzők nemzetközi érvényességű búvárigazolványt kapnak, amellyel a világon bárhol merülhetnek 18 méterig. További információk a klub honlapján, a http://scufundare.ro/ internetes címen találhatók.

Sz. G. T.