Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Nemzetközi videofesztivál Váradon

Június 14-én és 15-én szervezi meg a 100 x 100 = 900 PROJECT – Nemzetközi Videofesztivál elnevezésű rendezvényt a Lectio Kulturális Egyesület és a Partiumi Keresztény Egyetem képzőművészeti tanszéke. Az események helyszíne a nagyváradi Moszkva Kávézó és a Moszkva Garden.

A 100 x 100 = 900 PROJECT – Nemzetközi Videofesztivál egy kétnapos kulturális rendezvény, amely több célt kíván megvalósítani, ezek közül az egyik az, hogy az érdeklődők képet alkossanak a videóművészet helyzetéről Nagyváradon, s hogy mindez tágítsa a megcélzott befogadó közönség látóterét. A szervezők szándéka, hogy a műfajt ismertebbé és népszerűbbé tegyék a fiatal helyi tehetségek körében.

nemzetkozi

A program célcsoportja – nemzetiségtől függetlenül – elsősorban az a fiatal, művészetek iránt érdeklődő közönség, melynek egyaránt részét képezi a már a művészetek felé fordult – ilyen jellegű képzésben is résztvevő – réteg, de ezen túl az a városi és környékbeli fiatalság is, amelynek eddig nem nyílt lehetősége közelebbről is megismerni a műfajt, amely ebben a formában immár 50 éves múltra tekint vissza. Éppen ez adja e rendezvény apropóját is.

Maga a kezdeményezés nem helyi. Egy nemzetközi programról van szó, amely Olaszországból indul a nemzetközi videoművészet 50. évfordulójának alkalmából. A szervezők arra kaptak felkérést a projekt olasz kezdeményezőitől – a nápolyi Magmart videofesztivál szervezőitől, hogy partnerként együttműködve országunkban is bemutassák azt a –több mint 30 országból felkért videoművészek alkotásaiból összeállított – gyűjteményt, videóválogatást, mely a 2013-as év során világszerte több helyszínen is látható lesz. A programban az olasz művészeken kívül számos más ország neves alkotó művészei vesznek részt. A lebonyolításban résztvevő országok listája is változatos.

A videofesztivál megnevezése nem véletlenszerű: 100 meghívott művész 100 alkotása kerül bemutatásra azért, hogy képet adjon a videoművészet kialakulásának útjáról. Ezenkívül más jellegű, alternatív szakmai és szórakoztató zenei programot is kínálnak az érdeklődőknek. Bemutatnak egy válogatást is az éppen fennállásának 10. évét ünneplő PKE-s képzőművészeti tanszék diákjainak az eltelt tíz év alatt létrehozott munkáiból.