Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Nemzetközi jótékonysági hangverseny Olasziban

Két különböző országból – Skóciából és Svédországból – származó kórus egyedülálló együttműködése folytán jön létre a nem mindennapi zenei esemény a nagyvárad-olaszi (Körös-parti) református templomban október 17-én, csütörtökön 17.30-kor.

nemzetkozi

A skóciai Helensburgh Family Singers nevű kórus (karnagya David Bruce) 2008-ban alakult, a svédországi Sollerökören kórusának (alakulási év 1899, karnagya Britt-Inger Nilsson) Helensburgh-i vendégszereplése nyomán. A svéd vendégek nyugat-skóciai látogatását következő évben viszonozta a fiatal skót kórus Sollerönben, egy kedves kis faluban, egy idilli szigeten Svédország Dalarna tartományában. A két kórust és kísérőiket azóta szoros barátság köti össze, évente együtt énekelnek hol Svédországban, hol Skóciában, hol – ahogy már évek óta teszik – egy harmadik országban. A tavaly Portugáliában találkoztak, most pedig az erdélyi Partiumban. Minden találkozásukkor közösen próbálnak és egy nemes célra felajánlott jótékonysági hangversenyt adnak nemzeteik népdalaiból, vallásos énekeikből, melyet közösen és külön-külön is angolul, skótul és svédül dalolnak. Műsorukban mindig szerepel egy nagyobb lélegzetű zenemű is, ez alkalommal Joseph Haydn Rövid Miséje (Missa Brevis St Joannis de Deo), melyet Kristófi János Zsigmond orgonaművész és a Filharmónia vonósai kísérnek.

A jótékonysági hangverseny önkéntes adományait az élesdi Kajántó Mária Református Árvaház gyermekei javára ajánlották fel a jó keresztyén lelkületű kórustagok. A találkozó és a hangverseny szervezését Vidits György, Skóciában szolgáló magyar református lelkipásztor kezdeményezte.

Az olaszi református gyülekezet szeretettel várja a hangversenyre a jótét lelkű adakozókat.