Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Nemzetközi folklórfesztivál a hétvégén

Hat országból érkeznek meghívottak a július 5–7. között Nagyváradon megtartandó nemzetközi folklórfesztiválra. A fellépőknek a Bémer (ma Ferdinand) tér ad otthont, pénteken 17 órától vasárnap éjfélig a forgalmat is lezárják.

A hétvégi folklórfesztiválról és az e hónapban a polgármesteri hivatal saját vagy társszervezésében megtartandó egyéb rendezvényekről Ovidiu Mureşan alpolgármester, Daniel Vulcu, a Regina Maria Színház igazgatója, Leontin Ciucur, a Crişana Néptáncegyüttes vezetője és Mircea Oaie, a városháza rendezvényszervezési költségeit felügyelő igazgatóságának főnöke vett részt.

Felvételünk a tavalyi folklórfesztiválon készült

Mint elhangzott, harmadik alkalommal tartják meg Nagyváradon a nemzetközi folklórfesztivált, melyre Magyarországról (Kecskemét), Szlovákiából, Szerbiából, Törökországból, Ciprusról és Görögországból érkeznek meghívottak, a váradi román hivatásos néptáncegyüttes mellett pedig a zilahi Porolissum, a suceavai Ciprian Porumbescu és a craiovai Maria Tănase Néptáncegyüttesek is fellépnek.

A fesztivál idejére a Bémer teret lezárják, és népművészeti tárgyakat is lehet majd vásárolni, mondta Daniel Vulcu, aki kérdésünkre válaszul közölte, hogy rossz idő esetén a színházban tartják meg a fellépéseket.

Július 5-én, pénteken 15.30 órától a város több pontján hívogatnak majd az együttesek, amelyek 16.30 és 18 óra között a Szakszervezetek Művelődési Házától vonulnak a Sztaroveszky (ma Magheru) és a sétálóutcán át a Bémer térre. A fesztivál megnyitóünnepsége 18 órakor kezdődik a meghívott együttesek fellépésével, majd 19.30-tól a Maria Tănase Néptáncegyüttes, 21-től pedig a Ciprian Porumbescu Néptáncegyüttes műsorát láthatják az érdeklődők. Július 6-án, szombaton 17 órától a Crişana Néptáncegyüttes, 18.30-tól pedig a külföldi meghívottak műsora látható. Július 7-én, vasárnap 18 órától a záróelőadáson ismét láthatják a magyarországi, szlovákiai, szerbiai, ciprusi, görögországi és törökországi meghívottakat, 19.30-tól a Crişana, 20.30-tól pedig a Porolissum együttes lép fel.

Fried Noémi Lujza