Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Nemzetközi eurórégiós kórustalálkozó volt

A Partiumi Magyar Nyugdíjasok Egyesülete (PMNYE) 2004-es megalakulása óta nyolcadszor szervezte meg Eurórégiós Kórustalálkozóját. Hasonló  találkozók megrendezése szinte „házi feladat” valamennyi nyugdíjaskórus számára. Nagyon hasznosak az ilyen rendezvények, hiszen a nyugdíjasok találkozhatnak, s dalban is elmondhatják egymásnak örömeiket, bánataikat. A rendezvényen felléptek: A Partiumi Magyar Nyugdíjasok Egyesülete, a Sarkadi Nyugdíjasok Érdekvédelmi Egyesületének Népdalköre, A Biharugrai Nyugdíjasok Érdekvédelmi Egyesületetének Népdalköre , a Szalontai Romániai Magyar Nyugdíjasok Bíborka nevű kórusa, a  Székelyhidi Búzavirág Népdalkör  és a nagyszalontai Nyugdíjasok Érdekekvédelmi Egyesületének kórusa.

A PMNYE egyébként megalakulása óta kitűnő kapcsolatokat ápol a magyarországi együttesekkel. Azt is mondhatnánk, hogy a szomszédos ország nyugdíjas szervezetei bábáskodtak a Partiumi Nagyar Nyugdíjas Egyesület megszületésénél. Az egyesület énekkara gyakran fellép Magyarországon ahol sikereket ér el.

A PMNYE énekkara gazdag műsort adott elő, repertoárjukban régi katonadalok, népdalok, nem utolsó sorban vallási énekek szerepeltek.

(Archív felvétel)

(Archív felvétel)

A magyarországi Biharugra kórusa nagyot alkotott, fellépésük reveláció volt a Partiumi Keresztény Egyetem dísztermében. Számunkra új dalokkal lepték meg a közönséget, témában, mondanivalóban, hangszerelésben. Őket hallgatva még jobban tudatosult bennünk, hogy szükség van az ilyen találkozókra, hiszen minden ilyen alkalommal egy hanggal ,egy dallal, egy gondolattal gazdagabbak leszünk.

A magyarországi Sarkad település is hozta megszokott jó formáját, a zömében női kórus előadását két erős férfi bariton színesítette.

Az Érmelléken hagyománya van a jókedvű nótázásnak. Nem hiába Érsemjénben született Fráter Lóránd, nótáskapitány. A székelyhídi együttes fellépése méltó volt a nagy elődhöz.

Sajnáljuk, hogy a nagyszalontai együttesek karmester nélkül jelentek meg, így természetszerűleg bizonytalanabbak voltak, valamint azt is, hogy Debrecenből voltak ugyan vendégek, akiknek nagyon örültünk, de a kórus nem jött el.

Biró Rozália szenátor köszöntötte a vendégeket. Elmondása szerint mindig felüdülést, erőt jelent neki a nyugdíjas egyesületekkel való találkozás, a PMNYE aktivitását mindig példaként állítja a fiatalok elé. Szerinte is szükség van ilyen kórustalálkozókra. A kórusok legtöbbször külön énekelnek ugyan, de úgy szebb az ének, ha megvan a harmónia az összhang mint a zongora hangjainál, amelyek külön –külön is szépek, de akkor a legszebb ha egyszerre szólalnak meg.

Szilágyi Ibolya egyesületi elnök elmondta, örült az együttlétnek, s annak, hogy az idén is sikerült megszervezni a találkozót a Bihar Megyei Tanács és a Pro Universitate Partium Alapítvány támogatásával. Molnár Ferencné, Rózsa a Hajdú-Bihar megyei nyugdíjasszervezetek üdvözletét tolmácsolta, kicsit el is érzékenyült, mikor elmondta, hogy mindig örömmel, szinte testvérként érkezik Váradra.

V. Szilágyi István