Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Nemzetgyűlést választottunk

A magyarországi országgyűlési választást értékelte ki tegnap Zatykó Gyula, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) alelnöke, Csomortányi István Bihar megyei elnök és Nagy József Barna, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács Partiumi régióelnöke.
„Mi is elmondhatjuk, hogy győztünk, hiszen a Fidesz stratégiai partnere az Erdélyi Magyar Néppárt” – fogalmazott Zatykó Gyula, aki azt is hozzátette, hogy segítettek a szavazatok összegyűjtésében és a voksok eljuttatásában a kolozsvári főkonzulátusra. Közjogi értelemben ez volt az első alkalom, hogy a magyar nemzet tagjai szavazhattak, így az országgyűlés nemzetgyűléssé alakult. Akár meglesz a Fidesz kétharmada, akár nem, az erdélyi szavazók kifejezték a pártszimpátiájukat – a voksok több mint 85 százalékát a Fidesz kapta –, és az is örvendetes, hogy a Jobbik eszméi nem találtak táptalajra Erdélyben, a voksok alig két százalékát szerezte meg, a baloldal pedig egy százalék fölött teljesített. Veszélyes üzenetnek nevezte ugyanakkor Zatykó Gyula azt, hogy a magyarországi sajtó egy része mellett a romániai magyar sajtóban is megjelentek olyan hangok, amelyek az erdélyi szavazókat teszik felelőssé az eredményért.
Csomortányi István elmondta, nehéz két hét áll mögöttük. Pécsett, Dabason és Szolnokon, az úgynevezett billegő körzetekben önkénteseik is kampányoltak a volt és jelenlegi kormánypártnak, a megyei elnök azt is hozzátette: tudomásuk szerint Törökszentmiklóson RMDSZ-esek segítették a Magyar Szocialista Párt (MSZP) kampányát, illetve a főkonzulátuson a Fidesz részéről néppárti, az MSZP részéről RMDSZ-es delegátus volt jelen a szavazáskor. Az RMDSZ hozzáállása Bihar megyében is vegyes volt, mondta Csomortányi. Szerinte Szentjobbon és Kiskerekiben megfélemlítéssel akadályozták az embereket, hogy a meghirdetett időpontra elvigyék szavazataikat, Nagyszalontán és Érmihályfalván pedig az állították, hogy megérkeztek azt urnák, amelyekbe a szavazatokat kellett dobni. A román posta is kritikán aluli munkát végzett, Szalacson például tudnak olyan szavazóról, akihez szombaton érkezett meg a szavazólap.
Nagy József Barna köszönetet mondott segítőiknek az elvégzett munkáért, és azt is hozzátette: sokan választották azt, hogy önállóan juttassák el voksukat Magyarországra.
Fried Noémi Lujza

Csomortányi István, Zatykó Gyula és Nagy József Barna

Csomortányi István, Zatykó Gyula és Nagy József Barna