Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Német partnerekkel fejlesztik az ipari parkokat

A belényesi, székelyhídi és telegdi ipari parkok fejlesztéséről szóló egyezményt írt alá Pásztor Sándor megyei tanácselnök csütörtökön az észak-rajna-vesztfáliai Kerpen városában, Németországban. Ennek értelmében az INGO Diplomaten International szervezet szakemberei romániai szinten elsőként Biharban indítanak majd úgynevezett I2P projektet, melynek célja a munkahelyteremtés és a minőségi szakoktatás – tudatta közleményben a Bihar Megyei Tanács sajtóirodája.

nemet

Ez utóbbi célkitűzést duális iskolarendszer, illetve felnőttképzés útján valósítanák meg, melyben nagy hangsúlyt fektetnének a munkanélküliek szakmai átképzésére. A német sikermodell tudásátadás révén honosodhat meg megyénkben, ugyanakkor vissza nem térítendő uniós támogatások lehívásához is alapot jelenthet.

Az INGO Diplomaten International elnökének, Andreas Hart-nak jelenlétében aláírt dokumentum segítséget jelent majd a duális oktatási rendszer kiépítéséhez Bihar megyében, és hozzájárul ahhoz, hogy a fiatalok számára vonzó munkahelyeket teremtsenek. A német jelenlét, amely bizonyos fokon minőségi garanciát is jelent, növeli majd a befektetők bizalmát – remélik az illetékesek. Pásztor Sándor ugyanakkor elmondta, hogy a német partner képviselői már az elkövetkező hetekben felmérik a Bihar megye által nyújtott lehetőségeket. Emellett abban is megegyeztek, hogy a romániai szakképzés és ipar jelenével és jövőjével foglalkozó nemzetközi konferenciát szerveznek megyénkben, az év folyamán.

Sz. G. T.