Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Néma kór – A csontritkulás

A korosabbak betegsége a csontritkulás, amely a csonttömeg csökkenésével, a csont belső szerkezetének változásával jár, és valójában anyagcsere-betegség. A kialakult kór gyakori csonttöréssel, olykor fájdalommal párosul, megelőzését jó minél előbb elkezdeni.

 nema kor

A nőket érinti leginkább ez a betegség

Az idősebb nők körében gyakori a csukló-, borda-, gerinc- vagy combnyaktörés. Ezekért sokszor egy alattomos kórkép, a csontritkulás felelős. A menopauza után a női csontozat tömegének jelentős hányadát veszíti el évente, a hát kidomborodik, s sokszor donga alakúvá válnak a lábak. Amikor ez a folyamat bekövetkezik, már nem sokat lehet tenni ellene, nem így ifjúkorban. A csontritkulás ugyanis az a betegség, amelyet hosszú távú előregondoskodással jelentősen vissza lehet szorítani.

A kutatók egyértelműen kimutatták, hogy a jelenséget a női nemi hormonok hiánya okozza. Az ösztrogének magas szintje ugyanis erőteljesen befolyásolja a csontozatot, mert jelentős a felszívódásellenes hatásuk, és amíg rendesén termelődnek, meg is akadályozzák azt. Amikor azonban a petefészek működése leáll, gyakran jelentkezik a csontozat belső szerkezetének ritkulása. Ilyenkor nem marad más választás: elő kell segíteni a csonttömeg megújítását. Ehhez mozgás és pótló anyagok bevitele szükséges. A csonttömeg megóvásáért már fiatal korban tenni kell a nőknek, és ennek egyik eleme a mozgásban gazdag életmód. Aki sokat mozog, annak ugyanis az izmai megerősítik a csontjait.

 

Tudatos életmóddal megelőzhető a csontritkulás

Aki 25–30 éves korig megfelelő nagyságú csontozatot épített fel tudatos aktivitással, sporttal, annak kevésbé kell számolnia a változó kor utáni drasztikus csontritkulással. De nem kiszolgáltatott teljesen a menopauza után egyetlen nő sem, ugyanis a folyamat megállítható vagy késleltethető. Ehhez nem csupán a napi legalább negyedórás fizikai aktivitás – séta, kerékpározás, túrázás, úszás – szükséges, hanem gondoskodni kell a csontvédelmet szolgáló anyagok beviteléről is, ami nem más, mint kálciumban gazdag étrend, ésszerű napozás, amely megnöveli a szervezet D-vitamin szintjét.

A betegség megelőzhető, és korai szakaszában szűrhető. A betegség sokáig tünetmentes, ám már a korai szakaszban is kiszűrhető és kezelhető. Ma már sajnos nem csak időseket érint, egyre fiatalabb korban jelentkezik, azonban megfelelő életmóddal és terápiákkal az életminőség jelentősen javítható. Mivel férfiak és nők egyaránt szenvedhetnek ebben a betegségben, 50 éves kor fölött érdemes mindenkinek részt vennie rendszeresen csontritkulás-vizsgálaton.

Bizonyítható, hogy a dohányzás, a túlzott alkoholfogyasztás, a helytelen táplálkozás, a mozgásszegény életmód jelentősen megnöveli a csontritkulás kockázatát. Tehát érdemes kihasználni a remélhetőleg még előforduló szép őszi napsütést, és sokat tartózkodni a szabadban. A napfény ugyanis növeli a szervezet D-vitamin szintjét. A kalciumbevitelre is nagy gondot kell fordítani, mert ennek az ásványi anyagnak köszönhetjük csontjaink szilárdságát. Nagyobb mennyiségben a tej és tejtermékek (joghurt, kefir, túró, sajt), a mák, a szója, a banán tartalmazza. Ugyanakkor a D-vitaminnak a feladata, hogy elősegítse a kalciumnak a csontokba való beépülését. Ez a vitamin főleg a májban, tojásban, tejben és a tejtermékekben fordul elő nagyobb mennyiségben.

 

A D- és a K2 vitamin segíti a kálcium beépülését a csontokba

Egy újabb lépés a csontritkulás megelőzésében a K2-vitamin meglepő hatása. A kevésbé ismert K2-vitaminra is szükség van, mivel nélküle a kalcium nem tud hatékonyan beépülni a csontokba – derült ki a legfrissebb kutatásokból. A K2-vitamin irányítja a kalciumot a megfelelő helyekre testünkben, segít, hogy hatékonyan épüljön be a csontokba, és ne rakódjon le az erek falán. Sokan úgy gondolják, hogy kalciumpótlással egyszerűen megelőzhető a csontritkulás, azonban ez nem elég. Az önmagában szedett kalciumnak csak kis része jut el a csontokhoz, azonban ahhoz, hogy felszívódjon és hatékonyabban beépüljön a csontokba, szükség van K2- és D-vitaminra is

Európai adatok szerint a csípőtáji töréseket elszenvedők között éppen annyian vesztik életüket a betegség következtében, mint a cukorbetegség vagy az emlőrák miatt. A csontritkulás gyakoribbá válásának részben a várható élettartam megnövekedése az oka, de jelentős szerepet játszik a mozgásszegény életmód és a helytelen táplálkozás is. Ráadásul nem célszerű a K-vitamin vagy a kalcium szedése hosszabb távon orvosi konzultáció nélkül.

A legveszélyeztetebbek a változó korban lévők. Ha fájni kezd a háta, és úgy érzi, mintha csökkenne a magassága, érdemes részt venni csontsűrűség-mérésen. Figyelmeztethet a bajra a túl korai őszülés, de nagyobb veszélyben van az, aki dohányzik, cukros-szénsavas üdítőket, sok kávét, rendszeresen alkoholos italokat fogyaszt, aki keveset mozog. Vannak, akik attól tartanak, hogy a baj megállapítása után rendszeres gyógyszerfogyasztóvá kell válniuk, de a tapasztalatok szerint a megfelelő kezelés után egy éven belül abba lehet hagyni a gyógyszerszedést. Viszont számos szövődmény, fájdalmas csonttörés megelőzhető.

Győri György