Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Nem uszítani, választ akarnak

Érmihályfalva és Bihar aktuális önkormányzati problémáiról esett szó azon a tegnapi sajtótájékoztatón, amelyet Csomortányi István, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) Bihar megyei elnöke, valamint Bíró Zsolt és Almasán Sándor bihari önkormányzati képviselők tartottak.

nem uszitast

Almasán Sándor, Csomortányi István és Biró Zsolt

 

Csomortányi István beszámolt arról, hogy annak ellenére, hogy az EMNP több konkrét gazdasági visszaélésre utaló kérdést vetett fel a közelmúltban az érmihályfalvi RMDSZ-es önkormányzat vezetőinek, azok nem adtak konkrét feleletet, viszont egyfajta terelő akcióként furcsa tiltakozó demonstrációt szerveztek, melyen azt a látszatot akarták kelteni, hogy a néppártosok merő gyűlölködésből firtatnak olyan dolgokat, amelyek jelentős közpénzek tanácsi határozat nélküli odaítélésére világítanak rá.

A tegnapi sajtótájékoztatón is több ilyen helyzetet mutattak be a néppártosok. Mint megtudtuk, a település gazdasági bizottságának 2014. január 8-i gyűlésén derült ki, hogy a Pro Valea lui Mihai – Érmihályfalváért Egyesület, amelynek elnöke Oláh Sándor, az RMDSZ városi szervezetének egyik vezetője, a helyi tanács által jóváhagyott 40 ezer lej helyett 81 ezer lejt kap. A Nyíló Akácot szervező egyesület még csak kérvényt sem nyújtott be több pénz igénylésére, nemhogy tanácsi határozat született volna a döntésről. A néppárti frakció tiltakozására Nyakó József polgármester azt válaszolta, hogy a 349 ezer lejes keretösszegből jut az egyesületnek is. A mihályfalvi tanács közben olyan néppárti határozat-tervezetet söpört le az asztalról, amely a kisnyugdíjasok támogatását célozta meg. Bár a szegényebbek megsegítésére nem jut, és a város úszik az adósságban, motokrosszra 25 ezer lejt, kick-boxra 15 ezer lejt, az Unirea sportklub támogatására 136 ezer lejt költ az érmihályfalvi önkormányzat. Említésre méltó, hogy a sportklub könyveléséért a helyi tanács gazdasági bizottságának elnöke felel, mutatott rá Csomortányi, aki kijelentette, Nyakó polgármester hiába szervez uszító művi demonstrációkat, a néppártosok ezután is azt követelik, adjon számot a közpénzek sorsáról, és feleljen hivatalosan, írásban azokra a konkrét kérdésekre, amelyeket az EMNP eljuttatott az érmihályfalvi önkormányzathoz.

Hasonló gondokkal, azaz a közpénzek furcsa odaítéléséről számolt be Almasán Sándor bihari tanácstag is, aki elmondta, nagy összegeket számolnak el a tulipános önkormányzati vezetők olyan projektekre, amelyek nyilvánvalóan nem kerülhetnek annyiba. Így a polgármesteri hivatal udvarának rendbetétele, a település (amúgy siralmas) közvilágítása, játszótér építése, mind-mind olyan tétel, amelynek kivitelezése és költsége igencsak átláthatatlan mind a mai napig. Márpedig a néppárt azon lesz, hogy az efféle ködösítéseket, ha kell hatósági úton, de leleplezze, s elszámoltassa a közpénzekről az illetékeseket – sommáztak a néppártosok a tegnapi sajtótájékoztatón.

Sz. M.