Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Nem tétlenkednek a hegyimentők

A Bihar Megyei Hegyi- és Barlangi mentők nem tétlenkedtek a tél beköszöntével az óév utolsó heteiben, illetve az újesztendő első napjaiban sem, kaptuk a tájékoztatást a Salvamont képviseletétől. A síszezon beindulásával például fokozottan ellenőrizték a Vertop-hágó, illetve Biharfüred környékét. Minden előzetes felhívás ellenére is akadt számtalan síbaleset, amit főként a nem megfelelő felszerelés, illetve a figyelmetlenség, a rossz terepfelmérés, vagy a sportot űzők túlfűtött bevállalós kedve okozott (sokszor bőségesen fogyasztott alkohol befolyása alatt). December 19. és január 1. között 34 esetben szálltak ki a hegyi mentők az említett területekre különféle síbalesetekhez, szerencsére egyik eset sem bizonyult életveszélyesnek.

Nem tetlenkednek

A Salvamont illetékesei felhívják a síelni vágyók figyelmét, hogy a napokban leesett hómennyiség még alig 20–30 cm-es, ráadásul egyelőre még csak úgynevezett porhóréteg alakult ki, aminek nincs elegendő rezisztenciája, hogy elbírja a síelők, avagy hódeszkázók fokozott rohamát, így mindenkit megkérnek, hogy mielőtt útnak indul a bihari sípályák irányába időben informálódjon az adott hely hóviszonyairól. Ugyanakkor kérnek minden motoros hójárgányt használót is, hogy megfelelő védőöltözet és felszerelés nélkül ne vágjon neki a hegyvidéknek, mert nemcsak a hó rejthet terepakadályokat, de esetleges baleset során az erős szél és hideg idő hamar kihűlést is okozhat. Bármilyen baj esetén az általános 112-es segélyhívószámon kérhetnek segítséget, illetve az országos Salvamont képviselet 0725/826-668-es központi mobilszámán is.