Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Nem támogatják a területfejlesztési stratégiát

Sajtótájékoztatót tartott tegnap délelőtt Cseke Attila RMDSZ-es szenátor, amelyen két fontos, országos jelentőségű témával kapcsolatban nyilatkozott.

nem tamogatjak

Cseke Attila szenátor tegnap számolt be arról a törvénykezdeményezésről, amely az Európai Unió legtöbb országához hasonlóan 10 évre emelné az egyszerű elektronikus útlevél érvényességének idejét a 25 éven felüliek számára. A 12 éven aluliak továbbra is 3 évre, a 12 és 25 év közöttiek pedig 5 évre szóló érvényes útlevelet válthatnak ki. A héten benyújtott javaslat, véleménye szerint kedvező elbírálást kap majd.

A szenátor ugyanakkor ismét hangot adott az RMDSZ állásfoglalásának, amely nem támogatja az országos területfejlesztési stratégiát, melyet még a Dacian Cioloş vezette kormány készített el, és amely több szempontból is elfogadhatatlan a szövetség számára, hiszen 2035-ig egy olyan irányt vetít elő az ország számára, amely hátrányosan rangsorolná annak településeit, köztük Nagyváradot is, és így tulajdonképpen a fejlett területek további fejlesztését és a kevésbé fejlettek stagnálását vetítené elő. A törvénytervezettel kapcsolatban, amelyet halasztás után a Grindeanu-kormány nyújtott be ismét, az RMDSZ 70 módosítást javasolt a szenátusi szakbizottság előtt, amelyekből 18-at sikerült elfogadtatni, és jóllehet a tervezet jelenleg a képviselők házának asztalán van, az RMDSZ további javítások elfogadását szorgalmazza. Véleményük szerint a tervezetben érvényesülő összevontság elve szerint Bihar megye nagy városok nélkül maradna, azaz Nagyvárad nem tartozna többé Románia 11 nagyvárosának sorába.

Szamos Mariann