Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Nem sikerült befejezni a tömbházszigeteléseket

Mircea Mălan váradi alpolgármester a megyeszékhely tömbházainak felújítását és hőszigetelését célzó EU-s projektjének lezárásáról számolt be.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a 4,4 millió euró összértékű projekt 60 százalékát uniós alapból finanszírozták, a fennmaradó 40 százalékot pedig fele-fele arányban az önkormányzat és a lakók állták. Utóbbi esetben a maradék kifizetendő 20%-ot úgy osztották fel a lakótársulások között, hogy az ingatlantulajdonosok jövedelme, az érintett lakás külső felülete, illetve a cserélendő hőszigetelő ablakok függvényében egyenlően terhelje a lakókat.

nem sikerult befejezni (4)

A programban szereplő 45 tömbházból máig 41-et sikerült teljesen befejezni, négyet pedig szinte teljesen. Csak kisebb simítások vannak még hátra – mondta az alpolgármester, hozzátéve, hogy a kivitelező céget terheli a felelősség azért, mert nem sikerült befejeznie időben a munkálatokat (a határidő augusztus második felére szólt a szerződés szerint), éppen ezért 14 655 lejes pénzbírsággal kell számolnia a késés miatt. A befejezetlen tömbházak közül három a Vitéz Zágoni Dezső (Lăpuşului), egy pedig Észak-Őssiben, a Cazaban utcán található.

Mircea Mălan, Mihaela Neag projektmenedzser és Marius Moş, az uniós projektekért felelős iroda munkatársa

Mircea Mălan, Mihaela Neag projektmenedzser és Marius Moş, az uniós projektekért felelős iroda munkatársa

Mircea Mălan részletezte, hogy a munkálatok során kicserélték a pincékben lévő melegvíz- és fűtéscsöveket, szigetelték a pincét, hő- és hangszigetelőre cserélték a nyílászárókat, a falakat tizenöt centiméter vastag polisztirén szigeteléssel látták el, a tetőzetre húsz centiméter vastag szigetelőanyag került, az erkélyeket is zárt erkélyekké alakították át és fűtésmérő órákat is felhelyeztek a fűtőtestekre. A cél az volt, hogy a szigetelés és felújítás eredményeként ne ázzanak be a lakások falai és a lakók fűtésszámlái is csökkenjenek. Számításaik szerint a felújítás után a tömbházakban negyven százalékkal javul a hőenergia-hatékonyság, azaz ennyivel kevesebbet kell majd fizetni minden hónapban a fűtésért. Egyébként egy kétszobás lakásban élő családnak átlagosan 2500 lejébe került ez a felújítás (persze ez részletekben törleszthető).

nem sikerult befejezni (3)

Az alpolgármester a háttérmunkáról, a problémákról is beszámolt. Mint hangsúlyozta, a projektben csak azok a tulajdonostársulások vehettek részt, amelyeknél minden egyes lakó beleegyezését adta a felújításra. „Nehéz volt megegyezni a lakókkal” – hangsúlyozta Mălan, hozzátéve, hogy a legtöbb gond a lakók önköltségén, sőt a városháza engedélye nélkül bezárt erkélyek miatt volt. Ide ráadásul sokan kiköltöztették a konyhájukat, így nehéz volt meggyőzni ezen ingatlanok tulajdonosait a változtatásról, mivel minden hasonló, beüvegezett, befalazott erkélyt újra le kellett bontani, hogy a tömbház homlokzata egyforma legyen. Ahol pedig csak egy-két lakó nem egyezett bele a felújítási munkálatokba, azok költségeit ideiglenesen átvállalta a városháza, ám idővel törleszteniük kell majd az adósságukat. A kivitelezők közül is visszalépett volna egy, de végül sikerült meggyőzni, hogy maradjon, és be is fejezte időben a munkálatokat.

Mălan hangsúlyozta, az idén befejeződő projekttel igyekeztek minden nagyváradi lakótársulást megkeresni, és méltó párbeszédet folytatni a tervekről, hogy felmérjék, kik igénylik a felújítási támogatást. Az önkormányzat már várja a jövőre induló új, EU-s ciklusban megpályázható forrásokat a tervek folytatásához.

Sükösd T. Krisztina