Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Nem okozott veszélyt az esőzés

nem okozott

Pásztor Sándor, a nagyváradi székhelyű Körösök Vízügyi Igazgatóságának műszagi igazgatója tegnap a Reggeli Újságnak elmondta, hogy a szerda reggeltől csütörtök reggelig lehullott nagy mennyiségű csapadék sehol sem okozott komoly gondokat a megyében, ezért árvízvédelmi riadót sem kellett elrendelni. Az említett 24 óra alatt Biharban négyzetméterenként 20 és 55 liter közötti csapadék esett.

Megyénk két területén volt hevesebb esőzés. Az egyik ilyen a Sebes-Körös Élesdtől feljebbi szakasza. Itt megközelítőleg 55 milliméter csapadék hullott négyzetméterenként, ám a vízmennyiséget képesek felfogni a Sebes-Körösön épített víztározók. A másik érintett része a megyének Berettyó folyó Margittától fentebbi szakasza. Ezen a vízgyűjtő területen 45-55 liternyi eső esett egy négyzetméterre. Pásztor Sándor elmondta, a berettyószéplaki víztárózóban sikerül felfogni a vízmennyiséget, így elkerülik a gyors árhullám kialakulását. A tározóban egyébként ötmillió köbméter vizet fognak fel. Az igazgató kiemelte, hogy a megyében sehol sincs árvízkészültség, és Körösök Vízügyi Igazgatóságának meteorológiai méréseit összevetették a szomszédos Hajdú-Bihar megyei eredményekkel, és a kettőből egyértelműen megállapították, hogy a következő nagymértékben csökken a csapadék mennyisége.

B. B.